Dania głównePotrawy wegetariańskieŚniadania
Tortilla de patatas
Tortilla de patatas znacie to danie? Muszę Wam powiedzieć, że po przygotowaniu zniknęło w 15 minut! Ta tortilla jest tak pyszna, że ciężko się oprzeć i nie zjeść kolejnego kawałka. Główną rolę w tym daniu grają ziemniaki, pyszne smażone ziemniaki.
Tortilla de patatas
Składniki (na patelnię 27 cm):
- 700 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- 6 jajek (rozmiar L)
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml oliwy
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie pokrój na 2 mm plasterki.
Krok 2:
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Krok 3:
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Kiedy oliwa będzie gorąca dodaj ziemniaki. Smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4:
Po 5 minutach dodaj cebulę, następnie dopraw solą (pół łyżeczki) i pieprzem. Całość smaż dodatkowe 5-7 minut, aż ziemniaki i cebula będą miękkie.
Krok 5:
Po tym czasie zawartość patelni odsącz z nadmiaru oliwy za pomocą sitka. Odsączona oliwa zostanie wykorzystana przy kolejnym smażeniu.
Krok 6:
Jajka wbij do miski, następnie dopraw pozostałą solą i pieprzem, roztrzep rózgą, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Jajka połącz z ziemniakami, wymieszaj.
Krok 7:
Patelnię polej delikatnie oliwą, która pozostała z poprzedniego smażenia. Gdy się rozgrzeje, wlej jajka z ziemniakami i cebulą. Po około 5-7 minutach tortilla powinna być złocista, przypieczona i gotowa do przerzucenia na druga stronę.
Krok 8:
Aby przerzucić tortillę na patelnię połóż obrócony talerz. Następnie obróć patelnie, aby tortilla wylądowała na talerzu opieczoną stroną do góry. Zsuń omlet z powrotem na patelnię.
Krok 9:
Tortillę z drugiej strony smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut.
Po usmażeniu tortilla de patatas jest gotowa. Świetnie smakuje podana z lekką sałatką z pomidorami. Smacznego!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!