Sezon na dynie w pełni. Z każdej strony widzę piękne dynie różnego rodzaju i różnej wielkości. Dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was klasyczny i prosty przepis na krem z dyni. Wszystkie składniki powinniście bez problemu dostać w sklepie. Zupa jest pyszna i bez wątpienia prosta w przygotowaniu.
Krem z dyni
Składniki:
- 1200 g dyni (waga ze skórka)
- Cebula średniej wielkości
- 4 małe ząbki czosnku
- Kawałek imbiru wielkości korka do wina
- Puszka pomidorów w całości
- 300 g batata
- Litr bulionu np. warzywnego
- Pestki dyni
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Dynie obierz ze skórki i pokrój w duża kostkę (jeśli masz dynie hokkaido to zostaw ją w skórce). Dopraw solą i skrop oliwą, piecz 30 minut w 210 stopniach.
Krok 2:
Cebule pokrój w piórka, następnie czosnek w płatki. Imbir drobno posiekaj, a batata pokrój w kostkę.
Krok 3:
Na oleju podsmaż cebulę, następnie dodaj czosnek i imbir. Chwilkę smaż. Dodaj batata, następnie zalej bulionem. Gotuj do miękkości batata.
Krok 4:
Dodaj pomidory z puszki i upieczona dynie. Następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 7 minut. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 5:
Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Krem podawaj z pestkami dyni i natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bardzo dobra zupa, ja dodaję od siebie odrobinę ostrej papryki i posypuję ziarnami slonecznika.