Dania główneDrób
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów i bardzo ubolewam, że nie są dostępne przez cały rok. Ale jak już są to staram się ten okres wykorzystać jak najlepiej i przemycać je na różne sposoby. Dzisiaj pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami. Pyszna, soczysta pierś i delikatny sos. Połączenie idealne, jestem przekonany, że danie Wam zasmakuje.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka ok 700 g
- 200 g kurek
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżka oleju np. rzepakowego
- Masło do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebule pokrój w kostkę, następnie czosnek w płatki.
Krok 2:
Piersi przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką, następnie polej olejem i dokładnie wetrzyj wszystko w mięso. Smaż na suchej patelni, aż piersi się zarumienią z obu stron.
Krok 3:
Na maśle usmaż cebulę, dodaj czosnek, a na koniec kurki. Gdy kurki będą gotowe dodaj śmietankę i włóż do sosu usmażonego kurczaka. Duś do momentu aż piersi będą miękkie.
Podawaj z dodatkami np. ziemniakami i surówką z ogórka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, propozycji na główne dania znajdziesz >> TUTAJ <<