Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Mus z fety z prażoną ciecierzycą
Kto lubi szybkie przekąski łapka w górę!!! To fajnie, bo właśnie dzisiaj mam dla Was niezwykle apteczną kremową przekąskę z prażoną ciecierzycą. Słoność sera, aromat skórki cytrynowej oraz pikantność chili to bez wątpienia połączenie idealne. Do przygotowania tego dania użyłem koziego sera. Godna polecenia jest również ciecierzyca, którą przygotowałem na ciepło z masą aromatycznych przypraw. Przygotowanie tego dodatku jest szybkie, smak niesamowicie esencjonalny. Poniżej pełen przepis na mus z fety z prażoną ciecierzycą.
Mus z fety z prażoną ciecierzycą
Składniki:
- 2 sztuki koziego sera sałatkowego (320 g) lub np. fety
- 300 g jogurtu greckiego
- skórka z jednej cytryny i łyżka wyciśniętego soku
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Prażona ciecierzyca:
- 300 g ciecierzycy z puszki
- szczypta chili
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- garść liści świeżej bazylii do przybrania
- oliwa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub np. oliwa
Przygotowanie:
Krok 1:
Bazylię posiekaj.
Krok 2:
Do miski włóż kozi ser, dodaj jogurt. Następnie zetrzyj skórkę z cytryny i czosnek. Dodaj pieprz i posiekana bazylię. Wszystko blenduj na gładki krem.
Krok 3:
Na oliwie podsmaż ciecierzycę (dosłownie 3 minuty). Dodaj przyprawy: chili, curry, granulowany czosnek i słodka paprykę. Wymieszaj, następnie smaż kolejne 5 minut.
Krok 4:
Na kremową fetę wyłóż ciecierzycę, polej olejem, dodaj listki bazylii i na koniec skrop sokiem z cytryny.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych wegetariańskich inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!