Dania główneMakarony, kasze, ryż
Makaron z sosem dyniowym z kozim serem
Jesień mocno wkroczyła na kulinarną scenę. Najczęściej występuje pod postacią dyni i grzybów. Dzisiaj sięgnąłem po tę pierwszą i przygotowałem nieoczywisty makaron z dynią i kozim serem. Jest to lżejsza wersja ciężkich serowych sosów, bo zamiast ciągnącego sera postawiłem na kremową dynię. Jednak w potrawie ważną rolę odgrywa twardy ser kozi dojrzewający. A teraz do konkretów, poniżej znajdziecie przepis na makaron z sosem dyniowym z kozim serem.
Makaron z sosem dyniowym z kozim serem
Składniki:
- 500 g dyni (waga ze skórka)
- 3-4 ząbki czosnku
- 80 g boczku wędzonego
- 100 g koziego sera twardego
- 200 g makaronu
- 250 ml wody z gotowania makaronu + 100 ml do dyniowego puree
- sól, pieprz
- pół łyżeczki chili w płatkach
Przygotowanie:
Krok 1:
Dynie obierz, następnie pozbaw pestek. Pokrój w duże kawałki, posól i skrop oliwa. Piecz 25 minut w temperaturze 210°C.
Krok 2:
Czosnek pokrój w płatki, boczek w paski. Na oliwie smaż boczek, następnie dodaj czosnek.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Krok 3:
Do upieczonej dyni dodaj chochlę wody z gotowania makaronu. Następnie blenduj na gładkie puree.
Krok 4:
Odcedź makaron, ale pamiętaj zostawić sobie szklankę wody z gotowania makaronu.
Krok 5:
Do boczku dodaj puree z dyni, następnie stopniowo dodawaj wodę z gotowania makaronu.
Krok 6:
Dopraw płatkami chili i solą. Zetrzyj kozi ser. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Dlaczego przepis jest oznaczony jako wegetariański skoro wśród składników znajduje się boczek?!
Przez pomyłkę, już poprawiam.