X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakarony, kasze, ryż

Makaron z sosem dyniowym z kozim serem

Jesień mocno wkroczyła na kulinarną scenę. Najczęściej występuje pod postacią dyni i grzybów. Dzisiaj sięgnąłem po tę pierwszą i przygotowałem nieoczywisty makaron z dynią i kozim serem. Jest to lżejsza wersja ciężkich serowych sosów, bo zamiast ciągnącego sera postawiłem na kremową dynię. Jednak w potrawie ważną rolę odgrywa twardy ser kozi dojrzewający. A teraz do konkretów, poniżej znajdziecie przepis na makaron z sosem dyniowym z kozim serem.

Makaron z sosem dyniowym z kozim serem

Składniki:

  • 500 g dyni (waga ze skórka) 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 80 g boczku wędzonego 
  • 100 g koziego sera twardego
  • 200 g makaronu 
  • 250 ml wody z gotowania makaronu + 100 ml do dyniowego puree
  • sól, pieprz 
  • pół łyżeczki chili w płatkach 

Przygotowanie:

Krok 1:

Dynie obierz, następnie pozbaw pestek. Pokrój w duże kawałki, posól i skrop oliwa. Piecz 25 minut w temperaturze 210°C. 

Krok 2:

Czosnek pokrój w płatki, boczek w paski. Na oliwie smaż boczek, następnie dodaj czosnek. 
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 

Krok 3:

Do upieczonej dyni dodaj chochlę wody z gotowania makaronu. Następnie blenduj na gładkie puree.  

Krok 4:

Odcedź makaron, ale pamiętaj zostawić sobie szklankę wody z gotowania makaronu. 

Krok 5:

Do boczku dodaj puree z dyni, następnie stopniowo dodawaj wodę z gotowania makaronu. 

Krok 6:

Dopraw płatkami chili i solą. Zetrzyj kozi ser. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dlaczego przepis jest oznaczony jako wegetariański skoro wśród składników znajduje się boczek?!

Sprawdź również