Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Karkówka pieczona z suszonymi owocami
Składniki
- 700 g karkówki bez kości
- po 100 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.