Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Steki wieprzowe w sosie z rokpolu
Składniki
- 4 steki ze schabu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 200 g rokpolu lub innego sera pleśniowego
- 250 ml śmietany
- 100 ml białego wytrawnego wina
- tymianek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Olej mieszamy z musztardą i tymiankiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia i zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką, przykrywamy i odstawiamy na 3–24 godziny do lodówki, od czasu do czasu przekładając mięso. Wino wlewamy do ustawionego na ogniu garnka, odparowujemy do połowy. Wlewamy śmietanę i znowu odparowujemy płyn do połowy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy sos łyżką lub trzepaczką aż do rozpuszczenia sera. Steki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem i pieczonymi ziemniakami.