Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Schab pieczony z rodzynkami
Składniki
- 1,5 kg schabu z kością
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 100 g rodzynek
- kilka łyżek winiaku
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rodzynki płuczemy, osączamy i zalewamy winiakiem. Mięso oddzielamy od kości, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w plastry i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy brytfankę do nagrzanego do 240ºC piekarnika na 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy aż do miękkości polewając pieczeń wywarem i sosem. Pod koniec pieczenia wrzucamy do sosu rodzynki. Doprawiamy sos solą i pieprzem.