Przepis
Składniki
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w piórka
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany i pokrojony w cienkie słupki
- 1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 500 g buraków, najlepiej upieczonych lub ugotowanych w skórze
- 3 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżka przyprawy curry
- Sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew i soczewicę oraz curry, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, podawaj z natką pietruszki.