Zupy
Krem z buraków i soczewicy
Wegański krem z buraków i soczewicy to idealny zimowy posiłek. Zupę przygotujecie szybko, nie jest skomplikowana, więc nie przysporzy Wam kłopotów. Jest pyszna i fajnie rozgrzewa w zimowe wieczory. Jeśli nie jesteś fanem soczewicy to przy okazji tego przepisu przekonasz się do niej. Delikatna, kremowa, buraczana.
Krem z buraków i soczewicy
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w piórka
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany i pokrojony w cienkie słupki
- 1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 500 g buraków, najlepiej upieczonych lub np. ugotowanych w skórze
- 3 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżka przyprawy curry
- Sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1:
W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, następnie cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty.
Krok 2:
Następnie dodaj marchew i soczewicę oraz curry, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, następnie wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Na koniec zmiksuj na gładki krem. Podawaj np. z natką pietruszki lub kiełkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!