X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTłusty czwartek

Paluchy pomarańczowe

Składniki

  • 60g masła
  • 100ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
  • 150 ml wody
  • 150g maki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • pól łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Masło roztopić w garnku, wodę wymieszać z sokiem i dodać do masła, zagotować i wsypać mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia wbić jajka, dodać skórkę, rum i wymieszać dokładnie mikserem. Olej rozgrzać do temp ok 170° (ja używam frytkownicy ale zwykły garnek tez może być) Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać prosto do oleju ok. 10cm paluchy. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać nim paluchy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również