Przepis
Ciasta i ciastkaTłusty czwartek
Paluchy pomarańczowe
Składniki
- 60g masła
- 100ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
- 150 ml wody
- 150g maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skorki pomarańczowej
- 1 łyżeczka rumu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
- pól łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Masło roztopić w garnku, wodę wymieszać z sokiem i dodać do masła, zagotować i wsypać mąkę. Mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia wbić jajka, dodać skórkę, rum i wymieszać dokładnie mikserem. Olej rozgrzać do temp ok 170° (ja używam frytkownicy ale zwykły garnek tez może być) Ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać prosto do oleju ok. 10cm paluchy. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Cukier puder wymieszać z cynamonem i obsypać nim paluchy.