Przepis
Przekąski na ciepło
Cebularz
Składniki
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 200 ml mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 30 ml oleju
- 1-2 cebule
- 1 łyżka masła
- żółty ser
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania
Drożdże ucieramy z niewielką ilością mleka i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej, mleko i drożdże. Wszystko wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Warstwa ciasta powinna mieć grubość ok. 5 mm. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy ja na pozostałym maśle, dodajemy przyprawy. Tak powstałym farszem obkładamy ciasto, posypujemy żółtym serem i zapiekamy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.