Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Kabaczki po marsylsku
Składniki
- 4 kabaczki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże dojrzale pomidory
- 5 łyżek ryżu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kabaczki myjemy, kroimy w plasterki, a jeśli mają grubą skórkę - obieramy i kroimy. Solimy i odstawiamy na bok, żeby puściły sok. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, a po 5 minutach kabaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem pół godziny. Ryż płuczemy i osaczamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy widelcem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Jeśli po 20 minutach ryż będzie zbyt twardy, dodajemy odrobinę wrzącej wody i dusimy dodatkowe 5 minut.