Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Kabaczki z farszem wegetariańskim
Składniki
- 1 kg kabaczków
- kilka pomidorów
- 150 g fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- pół szklanki ryżu
- 125 ml wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 250 ml śmietany
- kilka łyżek oleju
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kabaczki po umyciu obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wszystkie warzywa myjemy: cebulę kroimy w kostkę, fasolkę kroimy na kawałki, pomidory po sparzeniu wrzątkiem kroimy w kostkę, marchewkę w pół plasterki. Ryż płuczemy, osączamy i smażymy kilka minut na oleju, dodajemy wszystkie warzywa łącznie z miąższem kabaczków i razem smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Napełniamy farszem kabaczki. Brytfankę smarujemy masłem, układamy w niej kabaczki, podlewamy wywarem i pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem polewamy śmietaną lub jeśli wolimy, to jogurtem. Posiekany i utarty z odrobiną soli czosnek dodajemy do masła, którym smarujemy brytfankę lub do sosu śmietanowego. Można też dodać trochę świeżych ziół.
Kabaczek z farszem wegetariańskim wyszło pycha!