Różne przepisyZupy
Botwinka. Przepis krok po kroku
Jest wiele zup zwiastujących wiosnę, ale ja bez wątpienia najbardziej czekam na Botwinkę. Dzisiaj przygotowałem dla Was wpis, jak ugotować taką zupę krok po kroku. Przekonacie się, że ugotowanie najlepszej Zupy z botwiny to żaden problem. Z pewnością jej smak przypadnie Wam do gustu, a zupa wpisze się na stałe w menu.
Botwinka. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 porcja rosołowa (ja użyłem 2 skrzydełek i szyjki z kurczaka)
- 1,5 l wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 niewielkie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ćwiartka korzenia selera
- jedna cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- ew. koperek do posypania
Przygotowanie:
Krok 1:
Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, następnie liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę.
Krok 2:
Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), następnie warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę.
Krok 3:
Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotuj 5 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj łodygi a po 5 minutach liście. Wlej sok z cytryny, gotuj nie dłużej niż 2-3 minuty aby liście całkiem nie straciły koloru. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem ale to także opcjonalne 🙂
Młode liście buraka ćwikłowego
Zupa o której dzisiaj piszę występuje pod różnymi, aczkolwiek podobnymi nazwami: botwinka, botwinkowa, zupa z botwinki. Łączy ją jeden wspólny mianownik i zarazem główny składnik. Botwinka, bo o niej mowa to nic innego jak młode liście buraka ćwikłowego (czasami mylona z Burakiem liściowym.) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.
Przepis krok po kroku
Botwinka występuje w sumie przez całe lato, ale najuczciwsza jest w maju i czerwcu. Dlatego staram się kupić jej na zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą. Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać 🙂 Jeśli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ.
Botwinka poleca się do przygotowania. W końcu to najlepszy przepis krok po kroku jaki znam 😉 W razie jakichkolwiek komplikacji lub pytań jestem na kulinarnym posterunku 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Dziekuje za przepis,Twoje przepisy sa latwe i bardzo proste .Wytlumaczenie wspaniale
Dziekuje serdecznie.
Botwinka pyszna, zawsze robię z tego przepisu. Gorąco polecam i dziękuję za przepis.
Botwinka przepyszna najlepszy przepis
Świetny i dokładny przepis na botwinkę. Wyszła mi taka jak „U Babci”! Szukałam tego smaku przynajmniej 50 lat. Ta jest taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. Córka moja nigdy nie chciała jeść mojej botwinki, którą dotychczas gotowałam. Dzisiaj zjadła zupkę wg. Pana przepisu i od razu powiedziała: Kocham od dzisiaj botwinkę! Gotuj taką! Bardzo dziękuję!
Bardzo się cieszę. Świetnie się czyta, że mój przepis przywrócił smak z dzieciństwa! 🙂
TO jest prawdziwa botwinowa zupa .Mnóstwo dodatków ale nic nie pominiete jak w inych przepisach . Smak obłędny od lat robię podobną.
Ugotowałam. Pyszna zupka. Delikatna, aromatyczna. Dziękuję za przepis 🙂
pozdrawiam
Bardzo się cieszę, ze zupa smakowała 🙂
Szybka i smaczna zupka wyszła
Wypowiedź krótka i na temat 🙂
Dziękuje bardzo za komentarz.
Polecam się na przyszłość
Pozdrawiam
Kuba
Właśnie ugotowałam. Pyszna botwinka ☺️❤️ Dziękuję za przepis
Dziękuje za komentarz i za to, że korzystasz z moich przepisów.
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
Dzień dobry.
Czemu Pan dodaje masło i olej ?
Bo lubię smak masła, ale szybko się pali, więc dodaje odrobinę oleju. Ale nie jest to konieczne, możesz użyć samego masła lub samego oleju 🙂
Ugotowałam.Zjedliśmy . Przepyszna.Dzięki za nowy przepis na botwinkę.Pozdrawiam.
Cieszę się, że smakowało.
Dzień dobry Panie Jakubie!
Wczoraj ugotowałam botwinkę i był to mój debiut jeśli chodzi o tę zupę.
Nieskromnie pisząc – wyszła przepyszna 😉
jarzynowa z botwiną,a ja gotuję na rosole czystym + pęczek szczypioru z cebulką+pęcczek koperku+2 pęczki botwinki z buraczkami (wszystko oczywiście posiekane) sól,pieprz ,sok z cytryny lub ocet i na koniec śmietana,ziemniaczki młode gotowane osobno i dodane na koniec razem z jajkiem
Brzmi pysznie Jadzia 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
Moja Mama taką robiła. Zawsze z jajkiem. Ale był to zazwyczaj duuużo większy gar, żeby starczyło dla „głodującej Afryki”, jak sobie żartowaliśmy, czyli całej rodziny. Zainspirowałeś mnie. Może się zmobilizuję i zaskoczę swoich bliskich…
Kłaniam się Jacek i Pozdrawiam
Daj znać jak wyszło 🙂