X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Botwinka. Przepis krok po kroku

Jest wiele zup zwiastujących wiosnę, ale najbardziej czekam na Botwinkę. Dzisiaj przygotowałem dla Was wpis, jak przygotować taką zupę krok po kroku. Przekonacie się, że ugotowanie najlepszej Zupy z botwiny to żaden problem. 

 

 

Botwinka. Przepis krok po kroku

 

Botwinka
 
Składniki:

 

  • 1 porcja rosołowa (ja użyłem 2 skrzydełek i szyjki z kurczaka)
  • 1,5 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka korzenia selera
  • jedna cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ew. koperek do posypania

 

Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę.

 

Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę.

 

Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotuj 5 minut.

 

Następnie dodaj łodygi a po 5 minutach liście. Wlej sok z cytryny, gotuj nie dłużej niż 2-3 minuty aby liście całkiem nie straciły koloru. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem ale to także opcjonalne 🙂

 

 
Młode liście buraka ćwikłowego

 

Zupa o której dzisiaj piszę występuje pod różnymi, aczkolwiek podobnymi nazwami: botwinka, botwinkowa, zupa z botwinki. Łączy ją jeden wspólny mianownik i zarazem główny składnik. Botwinka, bo o niej mowa to nic innego jak młode liście buraka ćwikłowego (czasami mylona z Burakiem liściowym.) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.

 

Przepis krok po kroku

 

Botwinka występuje w sumie przez całe lato, ale najuczciwsza jest w maju i czerwcu. Dlatego staram się kupić jej na zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą. Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać 🙂 Jeżeli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ.

 

Botwinka poleca się do przygotowania. W końcu to najlepszy przepis krok po kroku jaki znam 😉 W razie jakichkolwiek komplikacji lub pytań jestem na kulinarnym posterunku 🙂

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Krystyna

    Ugotowałam.Zjedliśmy . Przepyszna.Dzięki za nowy przepis na botwinkę.Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowało.

  2. Monika

    Dzień dobry Panie Jakubie!
    Wczoraj ugotowałam botwinkę i był to mój debiut jeśli chodzi o tę zupę.
    Nieskromnie pisząc – wyszła przepyszna 😉

  3. jadwiga

    jarzynowa z botwiną,a ja gotuję na rosole czystym + pęczek szczypioru z cebulką+pęcczek koperku+2 pęczki botwinki z buraczkami (wszystko oczywiście posiekane) sól,pieprz ,sok z cytryny lub ocet i na koniec śmietana,ziemniaczki młode gotowane osobno i dodane na koniec razem z jajkiem

    • Jakub Kuroń

      Brzmi pysznie Jadzia 🙂

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

  4. Jacek

    Moja Mama taką robiła. Zawsze z jajkiem. Ale był to zazwyczaj duuużo większy gar, żeby starczyło dla „głodującej Afryki”, jak sobie żartowaliśmy, czyli całej rodziny. Zainspirowałeś mnie. Może się zmobilizuję i zaskoczę swoich bliskich…

    • Jakub Kuroń

      Kłaniam się Jacek i Pozdrawiam

      Daj znać jak wyszło 🙂

Sprawdź również