GrzybyPotrawy wegetariańskieRóżne przepisyZupy
Flaczki z boczniaków
Wpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów np.: jajecznica, gulasz albo flaczki…Właśnie, przecież nie mam na blogu Flaczków z boczniaków, wybór był oczywisty. Efekt przedstawiam poniżej.
Flaczki z boczniaków. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 300 g boczniaków
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
- łyżka suszonej słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,2 l wody lub wywaru warzywnego
- 1/2 gałki muszkatołowej lub np. 1/2 łyżeczki zmielonej
- sól, pieprz
- ew. sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub np. zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę w kostkę, a następnie pora w pół plasterki.
Krok 2:
Warzywa podsmaż na oleju, około 5 minut. Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.
Krok 3:
Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.
Krok 4:
Wlej wodę lub np. wywar warzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw.
Kulinarne eksperymenty
Jest wiele dań podróbek które w wersji wegetariańskiej lub wręcz wegańskiej miały naśladować mięsne oryginały. Sa to np.: wege burgery, wege steaki czy nawet veggie jerky SERIO. Niektóre się bardziej, inne mniej udane, ale wśród tych kulinarnych eksperymentów na pewno wybijają się flaczki z boczniaków. Przypominają oryginał smakiem i teksturą. Nie posiadają jednak, jak to mawia Andrew Zimmern „fekalnego aromatu”.
Przygotuj Flaczki z boczniaków samemu w domu, z pewnością przekonasz się że warto. Przepis jest prosty, ale jeżeli sprawi jakieś problemy pisz śmiało. Jestem na posterunku 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
A jeśli szukasz innych przepisów wegetariańskich, znajdziesz je TUTAJ!!!
Czy można je zamrozić?
Tak
Zrobione! Petarda
mam wielką ochotę na te flaczki, ale mam pytanie, czy mogę potrawę po zrobieniu, zawekować i przetrzymać jakiś czas w słoiku?
Jak najbardziej 🙂
Pierwszy raz zrobiłam! Pyszne danie! Nawet rodzinni mięsożercy zachwyceni!Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej!!!
przepis brzmi bardzo, bardzo smacznie i prosto.. zastanawia mnie tylko ilość imbiru.. czy nie przebija się wyraźnie w smaku? nie zdominuje potrawy? 🙂
Zapewniam, że ilość jest odpowiednia! Przetestowałem ten przepis wiele razy.
Pierwszy raz robiłam potrawę z boczniaków. Wyszło pycha dziękuję
Super, bardzo mi miło.
Smacznego !!!
Trafiłam tu z miesiąc temu. Wykorzystałam już tyle przepisów z tej strony, że nie jestem w stanie ich zliczyć 😀 Wszystko łatwe do wykonania, a do tego pyszne 😉 Jutro robię te flaczki 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, cieszę się że jesteś z nami. Jeżeli chcesz być z mną na bieżąco zapraszam także na FB i Instagram „Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń”
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Rewelacja, idealna zwłaszcza w te jeszcze chłodne dni.
Cieszę się, ze Ci smakowało. Polecam również inne moje przepisy.
Można zastąpić imbir inna przyprawą?
Za daleko mam do sklepu a całą resztę przygotowałam
Możesz pominąć ten składnik.