Wpadła mi dzisiaj w ręce paczka przepięknych boczniaków. Jest wiele fajnych potraw, które można przygotować na bazie tych grzybów: jajecznica, gulasz albo flaczki…Właśnie, przecież nie mam na blogu Flaczków z boczniaków, wybór był oczywisty. Efekt przedstawiam poniżej.
Flaczki z boczniaków. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 300 g boczniaków
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
- łyżka suszonej słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,2 l wody lub wywaru warzywnego
- 1/2 gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki zmielonej
- sól, pieprz
- ew. sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę w kostkę a pora w pół plasterki.\
Warzywa podsmaż na oleju, około 5 minut. Następnie dodaj grzyby, smaż jeszcze chwilę ale nie za długo aby się nie rozpadły.
Następnie dodaj przyprawy: czosnek i imbir starte na drobnej tarce oraz liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i paprykę w proszku. Całość podsmaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając delikatnie aby nie rozdrobnić grzybów.
Wlej wodę lub wywar warzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw.
Kulinarne eksperymenty
Jest wiele dań podróbek które w wersji wegetariańskiej lub wręcz wegańskiej miały naśladować mięsne oryginały. Wege burgery, wege steaki czy nawet veggie jerky SERIO. Niektóre się bardziej, inne mniej udane, ale wśród tych kulinarnych eksperymentów na pewno wybijają się flaczki z boczniaków. Przypominają oryginał smakiem i teksturą. Nie posiadają jednak, jak to mawia Andrew Zimmern „fekalnego aromatu”.
Przygotuj Flaczki z boczniaków samemu w domu, przekonasz się że warto. Przepis jest prosty, ale jeżeli sprawi jakieś problemy pisz śmiało. Jestem na posterunku 🙂
Jeżeli szukasz innych przepisów wegetariańskich, znajdziesz je TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!
Zrobione! Petarda
mam wielką ochotę na te flaczki, ale mam pytanie, czy mogę potrawę po zrobieniu, zawekować i przetrzymać jakiś czas w słoiku?
Jak najbardziej 🙂
Pierwszy raz zrobiłam! Pyszne danie! Nawet rodzinni mięsożercy zachwyceni!Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej!!!
przepis brzmi bardzo, bardzo smacznie i prosto.. zastanawia mnie tylko ilość imbiru.. czy nie przebija się wyraźnie w smaku? nie zdominuje potrawy? 🙂
Zapewniam, że ilość jest odpowiednia! Przetestowałem ten przepis wiele razy.
Pierwszy raz robiłam potrawę z boczniaków. Wyszło pycha dziękuję
Super, bardzo mi miło.
Smacznego !!!
Trafiłam tu z miesiąc temu. Wykorzystałam już tyle przepisów z tej strony, że nie jestem w stanie ich zliczyć 😀 Wszystko łatwe do wykonania, a do tego pyszne 😉 Jutro robię te flaczki 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, cieszę się że jesteś z nami. Jeżeli chcesz być z mną na bieżąco zapraszam także na FB i Instagram „Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń”
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Rewelacja, idealna zwłaszcza w te jeszcze chłodne dni.
Cieszę się, ze Ci smakowało. Polecam również inne moje przepisy.
Można zastąpić imbir inna przyprawą?
Za daleko mam do sklepu a całą resztę przygotowałam
Możesz pominąć ten składnik.