Przepis
Dania głównePotrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Hamburgery domowe
Składniki
- 800 g mielonej wołowiny
- 1 cebula cukrowa
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 2 jajka
- 4 bułki z sezamem
- 4 liście sałaty
- 2 pomidory
- 3 ogórki konserwowe
Dodatki: ketchup, musztarda, majonez
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mięso, posiekaną bardzo drobno cebulę, tartą bułkę, sos worcester, jajka oraz sól i pieprz. Wyrabiamy całość rękami na jednolitą masę. Masę przekładamy na deskę, dzielimy na 4 części i formujemy płaskie kotlety. Warzywa kroimy wedle gustu. Kotlety grillujemy około 10 minut. Bułki przekrajamy, opiekamy chwilkę z ubydwu stron. Gotowe kotlety układamy na bułce,dodajemy wybrane warzywa oraz sosy.