X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisy

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście bez użycia piekarnika. Zauważyliśmy, że dostajemy często pytania o przepis na ciasto z budyniem i herbatnikami Zastanawialiśmy się z czego to wynika? Doszliśmy do wniosku, że to kwestia dwóch rzeczy: po pierwsze wiele osób boi się procesu pieczenia, po drugie jak się okazuje sporo osób nie ma w domu piekarnika. Tak czy siak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem je na noc na taras, kiedy było na minusie i okazało się, że mocno schłodzone smakuje nawet lepiej.

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Składniki:

 

 

  • 300 g herbatników
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 6 łyżkek cukru
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej 

Przygotowanie:

Krok 1:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Tak, aby masa była mocno gęsta. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

200 g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo łyżką porcje ostudzonego budyniu. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Krok 3:

Na dnie naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia ułóż herbatniki jak na zdjęciu wyżej. Następnie ułóż na herbatnikach warstwę kremu budyniowego.

Krok 4:

Na rozsmarowaną masę budyniową ułóż herbatniki.

Krok 5:

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj łyżkami mascarpone do ubijanej śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę.

Krok 6:

Rozsmaruj przygotowany krem na warstwie herbatników. Posyp całość startą czekoladą. Przed podaniem schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego! 

 

Zapraszam również po inne nasze DESERY

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Przydalaby sie w programie wersja do druku….
    Cisto wyprobuje, mysle ze wyjdzie znakomite, robilam podobne, bez serka i budyn wykonany z zoltek i maki ziemniaczanej…..bylo wysmienite

    • Specjalnie nie zdecydowaliśmy się na tą opcję ze względu na ekologię. Nasza stronę wyświetla się bardzo dobrze na wszystkich urządzeniach co ułatwia korzystanie z bloga nie tylko w biurze przy komputerze, ale również na tablecie i telefonie.

  2. Widzę że te negatywne komentarze nie są udostępniane… Szkoda

  3. Jestem początkująca w tych sprawach i powiem szczerze że w pierwszej warstwie z budyniem zrobiły mi się grudki, a warstwa z mascarpone nie ubiła mi się, zrobił się ser… Czyli jednak nie każdemu się udaje zrobić

  4. Czy można zamiast żelatyny dodać śmietan – fix a na posypanie wierzchu kakao albo kawę?

  5. Fajnie zamienic maslo na maegaryne. Nie czuc posmaku masla wtedy. Ciacho pycha!!!!

  6. Czy nie ma problemów z krojeniem tego ciasta? W lodowce herbatniki nie zmiekna, będą raczej twarde.

Sprawdź również