X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech to wypiek, który nie tylko smakuje idealnie, ale spektakularnie wygląda. Zawsze gdy pojawia się na naszym stole, wszyscy proszą o przepis. Dlatego też pojawił się na naszym blogu 😉 To zielone ciasto idealnie sprawdza się za każdym razem to istna gwarancja sukcesu lub zwrot pieniędzy.  Do dekoracji możemy użyć pysznych owoców sezonowych. 

CIASTO LEŚNY MECH

CIASTO:

  • opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g )
  • 180 ml oleju (2/3 szklanki) 
  • 170 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:

  • 250 ml zimnej śmietanki 36% kremówki
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii np. esencji

DEKORACJA:

  • drobne owoce np. granat, maliny, borówka, porzeczki itd. 

Ciasto leśny mech

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szpinak pozostaw na sitku do rozmrożenia (możesz go tak zostawić na noc). Nie odciskaj z niego wody, nadmiar sam odcieknie. Rozmrożony szpinak rozdrobnij blenderem na gładką masę i odstaw na bok.

Krok 2:

Jajka z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawaj olej wąskim strumieniem. Na koniec nadal mieszając dodaj rozdrobniony szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do okrągłej formy (⌀24 cm) do wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 45 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy, pozostaw do wystygnięcia a następnie przetnij wzdłuż na pół . 

Krok 3:

W czasie gdy ciasto stygnie przygotuj krem. Wszystkie składniki masy włóż do misy. Następnie na dużych obrotach miksuj, aż krem stanie się puszysty. 

Krok 4:

Tak przygotowany krem połóż na dolnej warstwie ciasta. Natomiast górną część ciasta wydrąż małą łyżeczką i  pokrusz na mech. Na tak przygotowane ciasto możesz ułożyć dowolne drobne owoce.  

Ciasto leśny mech

Zapraszam Was po inne nasze desery do zakładki —>SŁODKOŚCI<—

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy może być blaszka 25x28cm ? 😉 Dziękuję i pozdrawiam

  2. To mój trzeci przepis od Pana Jakuba i trzeci strzał w dziesiątkę!!! Prostota składników i wykonania, a w wyniku absolutne dzieło jak wizualnie tak i smakowo. Dziękuję po raz kolejny i POLECAM!!!

Sprawdź również