Ciasta i ciastka
Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech to wypiek, który nie tylko smakuje idealnie, ale spektakularnie wygląda. Zawsze gdy pojawia się na naszym stole, wszyscy proszą o przepis. Dlatego też pojawił się na naszym blogu 😉 To zielone ciasto idealnie sprawdza się za każdym razem to istna gwarancja sukcesu lub zwrot pieniędzy. Do dekoracji możemy użyć pysznych owoców sezonowych.
CIASTO LEŚNY MECH
CIASTO:
- opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g )
- 180 ml oleju (2/3 szklanki)
- 170 g cukru pudru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 250 ml zimnej śmietanki 36% kremówki
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii np. esencji
DEKORACJA:
- drobne owoce np. granat, maliny, borówka, porzeczki itd.
Ciasto leśny mech
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Szpinak pozostaw na sitku do rozmrożenia (możesz go tak zostawić na noc). Nie odciskaj z niego wody, nadmiar sam odcieknie. Rozmrożony szpinak rozdrobnij blenderem na gładką masę i odstaw na bok.
Krok 2:
Jajka z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawaj olej wąskim strumieniem. Na koniec nadal mieszając dodaj rozdrobniony szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełóż do okrągłej formy (⌀24 cm) do wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 45 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy, pozostaw do wystygnięcia a następnie przetnij wzdłuż na pół .
Krok 3:
W czasie gdy ciasto stygnie przygotuj krem. Wszystkie składniki masy włóż do misy. Następnie na dużych obrotach miksuj, aż krem stanie się puszysty.
Krok 4:
Tak przygotowany krem połóż na dolnej warstwie ciasta. Natomiast górną część ciasta wydrąż małą łyżeczką i pokrusz na mech. Na tak przygotowane ciasto możesz ułożyć dowolne drobne owoce.
Ciasto leśny mech
Zapraszam Was po inne nasze desery do zakładki —>SŁODKOŚCI<—
Ciasto wyszło pyszne!
Czy może być blaszka 25x28cm ? 😉 Dziękuję i pozdrawiam
Tak możesz zrobić w takiej blaszce.
Czy do tortownicy 26cm powinnam zwiększyć ilość składników?
Nie nie musisz.
To mój trzeci przepis od Pana Jakuba i trzeci strzał w dziesiątkę!!! Prostota składników i wykonania, a w wyniku absolutne dzieło jak wizualnie tak i smakowo. Dziękuję po raz kolejny i POLECAM!!!
Bardzo mi miło!
Polecamy gorąco, szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne