X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronSałatki

Pomysły na obiad do pracy

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami fantastycznym pomysłem na przekąski. Niezależnie od tego, co aktualnie robicie, czy jaki zawód wykonujecie Musy Tymbark sprawdzą się kapitalnie. Występują w różnych wariantach smakowych, są bez dodatku cukru i stanowią zdrową przekąskę miedzy posiłkami, na które przepisy znajdziecie poniżej?

Są to fajne, zbilansowane propozycję, których przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Podczas codziennych zajęć nie zapominajcie jednak o zdrowych przekąskach pomiędzy posiłkami. Ważne aby codziennie zjadać pięć porcji świeżych warzyw lub owoców. Zadanie to pomogą zrealizować Musy Tymbark.

Pomysły na obiad do pracy

Pulpety z sosem pomidorowym i makaronem

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • garść zielonych oliwek
  • 500 ml pasaty pomidorowej
  • 250 g makaronu pappardelle
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, utarty czosnek, bułkę tartą, suszone oregano i bazylie oraz słodką paprykę w proszku. Masę dopraw solą i czarnym pieprzem.
  2. Wyrabiaj ręcznie do dokładnego połączenia składników, około jednej minuty. Uformuj kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Pulpeciki podsmaż na oliwie z oliwek, obracając je od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojone oliwki, a po chwili pastę pomidorową. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut.
  3. W międzyczasie w osolonym wrzątku ugotuj makaron. Odcedzony makaron wymieszaj z gorącym sosem i kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.

Pamiętaj, żeby zabrać ze sobą mus Tymbark, który stanowi pełnowartościową porcję warzyw lub owoców. Nie zawierają konserwantów ani glutenu.

Pieczone frytki z polenty

  • 150 g kaszy kukurydzianej 
  • 700 ml wody lub bulionu np. warzywnego
  • 2-3 łyżki oliwy do skropienia frytek
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu zagotuj osoloną wodę lub bulion. Pamiętaj, że niezależnie czy użyjesz wody, czy wrzątku płyn powinien być dość słony. Dzięki temu pieczone frytki z polenty nabiorą smaku.
  2. Do gotującego się  płynu wsyp kaszę kukurydzianą. Gotuj ją na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając rózgą. Następnie wylej masę do naczynia (moje miało wymiary 20 x 25 cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Naczynie z tężejącą masą odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Następnie „blok” kukurydziany oddziel od papieru i przełóż na deskę do krojenia. Masę pokrój w grubsze frytki, przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Skrop oliwą następnie zapiekaj 25-30 minut w 200°C „góra – dół”.

Oprócz obiadu nie zapomnij o zdrowej przekąsce. Polecam musy Tymbark które są pełne wartości odżywczych, witamin i cennego błonnika.

Udka z kurczaka w sosie cebulowym

  • 8 udek z kurczaka z kością 
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wody
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Udka dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące pszennej, obsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym od czasu do czasu obracając. Udka powinny mieć ładną chrupiącą skórkę i ciemnozłoty kolor. Po usmażeniu zdejmij kurczaka z patelni.
  2. Następnie na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w pióra. Powinna być dobrze skarmelizowana, dzięki temu sos będzie miał intensywny kolor i smak.
  3. Następnie połącz cebulę oraz podsmażonego kurczaka. Dodaj bulion lub wodę, duś pod przykryciem 30 minut. Ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie dodatków np. ziemniaków lub kaszy. Po tym czasie dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, podawaj niezwłocznie.

Jako zdrową przekąskę sięgnij po musy Tymbark. Występują w kilku smakowitych wariantach: 100% owoce, owoce z warzywami oraz owoce + zboże.

Sałatka z ryżem i kurczakiem

  • 200 g białego ryżu np. długoziarnistego
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • garść korniszonów
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 mała puszka kukurydzy (212 ml)
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (212 ml)
  • 2 łyżki majonezu, najlepiej domowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie pierś przetnij wzdłuż,  na dwa płaty, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Mięso obsmaż do uzyskania ładnego, ciemnozłotego koloru. Odłóż do przestudzenia, następnie dość drobno pokrój.
  3. Następnie paprykę pokrój w kostkę, korniszona w plasterki a szczypiorek posiekaj. Kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy. Majonez wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.

Gdy złapie cię ochota na małą przekąskę sięgnij po musy Tymbark bez dodatku cukru, 100% owoców i warzyw.

Idealna zdrowa przekąska w środku pracowitego dnia

Musy Tymbark są idealne dla osób aktywnych, które nie chcą rezygnować ze zdrowego pełnowartościowego jedzenia. Można się nimi cieszyć nawet w środku pracowitego dnia, w zasadzie nie odrywając się od komputera. Występują w kilku smakowitych wariantach: 100% owoce, owoce z warzywami oraz owoce + zboże. 

Dobrym pomysłem jest również zabranie do pracy różnorodnych zup. Dlatego na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z zupami właśnie.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również