Przekąski na ciepło
Pieczone śliwki w boczku
Pieczone śliwki w boczku to jedna z najprostszych przekąsek jakie znam. Wystarczy garść śliwek, odrobina aromatycznej musztardy i paczka dobrego wędzonego boczku. Następnie dosłownie 5 minut na zawinięcie i chwila w piekarniku. Po upieczeniu macie bajeczną słodko-słoną przekąskę o charakterystycznym wędzonym aromacie. Pieczone śliwki równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.
Pieczone śliwki w boczku
Składniki:
- 250 g śliwek suszonych
- 300 g wędzonego boczku np. surowego
- 3 łyżki musztardy Sarepskiej, ja wybrałem Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Każdą śliwkę zawiń w plaster boczku posmarowany odrobiną musztardy. Następnie przekłuj wykałaczką aby wszystko ładnie trzymało się razem. Najlepiej sprawdza się boczek wędzony surowy, ten rodzaj ma najwięcej smaku i najwygodniej się go zawija na śliwkach. Jeżeli plastry są za szerokie, możesz je przekroić na wzdłuż na pół.
Krok 2:
Następnie zawinięte w boczek śliwki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w 200°C przez 12-15 minut. Ważne jest aby boczek miał ładny rumiany kolor i chrupiącą strukturę.
Pieczone śliwki w boczku kapitalnie smakują z na ciepło i na zimno. Do maczania polecam musztardę lub sos BBQ. Możesz do nich dodać kawałek suszonego pomidora, plasterek papryczki chilli lub ulubione orzechy. Dzięki temu zmienisz odrobinę strukturę oraz smak oczywiście.
Na koniec podrzucam ––>LINK<— do innych pysznych przekąsek.