X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaron

Makaron ze szparagami z kozim serem

Dzisiaj mam dla Was błyskawiczny makaron ze szparagami z kozim serem, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Zamiast klasycznego włoskiego sera, użyłem polskiego wspaniałego koziego sera dojrzewającego. Jego lekko słony, intensywny smak idealnie podkreśli dania na bazie makaronu. Brzmi fantastycznie, prawda??? Zatem zabieramy się do gotowania. Poniżej znajdziecie kompletny przepis.

Makaron ze szparagami z kozim serem

Składniki:

  • 250 g makaronu np. tagliatelle
  • mały pęczek zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cukinii
  • pół szklanki zielonego groszku np. mrożonego
  • 250 ml śmietanki do sosów 18%
  • 150 ml wody z gotowania makaronu
  • 1/3 szklanki startego koziego sera twardego dojrzewającego + do posypania na talerzu
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw 150 ml wody z gotowania, przyda się do sosu.

Krok 2:

Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój w 4 cm kawałki. Główki odłóż na bok. Resztę szparagów podgotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie dodaj główki i gotuj jeszcze minutę. Po tym czasie odcedź szparagi i schłodź po zimną wodą.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj cuknie pokrojoną w półplastry, smaż chwilę.

Krok 4:

Następnie dodaj rozmrożony zielony groszek i szparagi. Smaż 1-2 minuty, po tym czasie wlej śmietanę i wodę z gotowania makaronu. Powstały sos wymieszaj z gorącym makaronem. Na zakończenie dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu ze świeżą bazylią.

Więcej makaronowych inspiracji znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również