X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1/2 kg świeżych, dużych krewetek (mogą być mrożone, ale nie parzone)
  • 3/3 litra białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 5 łyżkek masła
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 4 łyżki słodkiej kremówki
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 szklanka czystego warzywnego bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści sałaty rzymskiej

Sposób przygotowania

Szafran namoczyć w małej ilości ciepłej wody. Wino dporowadzić do wrzenia, dodać namoczony szafron. Wrzucić krewetki, gotować około 5 minut (zależnie od wielkości krewetek). Krewetki wyjąć łyżką cedzakową i obrać z pancerzyków.
Zredukować wino o 2/3. Ryż wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody wraz ze szklanką bulionu, osolić i popieprzyć do smaku, dodać 1 łyżkę masła, wsypać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż ryż zaabsorbuje cały płyn.
Rozgrzać na patelni resztę masła, powoli wsypać mąkę ciągle mieszając, zarumienić, wlać zredukowane wino, zagotować, zredukować sos na małym ogniu do wymaganej gęstości, dodać kapary, śmietanę, suszoną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać obrane krewetki, dokładnie wymieszać, więcej nie gotować
Uwaga: w trakcie przygotowywania sosu cały czas go mieszamy.
Podawać krewetki z sosem na ryżu, na liściach sałaty.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również