Zupy
Czernina albo czarnina
Składniki
- korpus lub skrzydła, szyja, serce, żołądek z gęsi
- 2 marchewki
- pół selera
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 mały por
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- garść płatków suszonych jabłek lub 1 całe jabłko
- 300 g wiśni drylowanych
- 400 ml krwi gęsiej
- 2 łyżki mąki
- 50 ml octu z czerwonego wina lub jabłkowego
- pół szklanki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do garnka wlej 3 litry wody i postaw na średni ogień. Lekko posól i popieprz. Dodaj mięso i liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj 40 minut.
Po tym czasie obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój dość grube w 5 cm paski i wrzuć do garnka. Pora posiekaj w 1 cm talarki, cebulę obierz i opal nad palnikiem. Dodaj do wywaru.
Po upływie 30 minut dodaj suszone jabłka oraz wiśnie. Gotuj jeszcze 30 minut. Następnie gęsią krew wlej do miski i wymieszaj z mąką za pomocą rózgi.
Gdy we krwi nie będzie grudek wlej kilka chochelek wywaru i wymieszaj w celu zahartowania. Teraz możesz wlać mieszaninę do wywaru cały czas mieszając.
Od tego momentu zupy już nie gotujemy tylko lekko podgrzewamy. Dopraw octem, cukrem oraz solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody na osobnym talerzu.
Rewelacyjna zupa z mocno Wielkopolskimi tradycjami.
Świetny przepis,
Jeju!!! Jakie proste, a jakie smaczne. Na świętego Marcina najlepsza gęsina i czernina… od Kuronia!
Najlepsza czernina jaką w życiu jadłem.
Zamiast ziemniaków pasują też kluski lane.
#gotujzbłażejem
Błażej,
Cieszę się niezmiernie 🙂 Przepis na czerninę wrzuciłem już kilka lat temu, a to dopiero 1 komentarz i to od razu taki pozytywny.
Dziękuję bardzo i polecam się na przyszłość 🙂