Przepis
DróbPotrawy mięsne
Kaczka/ gęś pieczona z jabłkami
Składniki
- 1 kaczka lub gęś
- 1 kg kwaśnych, zielonych jabłek
- 1 gruszka z kompotu, 50 g żurawin
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 25 ml jałowcówki lub ginu
- majeranek
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną miodu, oleju, majeranku, jałowcówki (ginu), czosnku, soli i pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 24 godzin. Faszerujemy pokrojonymi w cząstki i wypestkowanymi jabłkami. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu wykałaczką ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczkę polewamy sosem z pieczenia, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką (przyda się nam do wątróbki po żydowsku). Sos uzupełniamy wodą. Osobno podajemy żurawinę lub borówki na połówce gruszki świeżo wyjętej z kompotu.