Przepis
Zupy
Ulubiony kapuśniak Macieja Kuronia
Składniki
- 2 l wywaru mięsnego
- 700 g kapusty kiszonej
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula
- 4 grzybki suszone
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g kiełbasy lub boczku wędzonego
- olej lub smalec jeśli wędlina ma za mało tłuszczu
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania
Ziemniaki zalewamy częścią wywaru i gotujemy do miękkości. Grzyby myjemy, moczymy, gotujemy i drobno siekamy. Kapustę kroimy, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) i gotujemy. Jeżeli używamy kapusty kiszonej, to najpierw gotujemy żeberka, ziemniaki i przyprawy a kapustę dokładamy gdy ziemniaki są miękkie (kapustę można wcześniej podgotować) Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Łyżką cedzakową przekładamy do wywaru z kapustą. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu z wędlin, dodajemy mąkę i lekko zarumieniamy. Posiekane grzyby, wywar z grzybów, koncentrat i cebulę łączymy z ugotowaną w wywarze kapustą i kiełbasą. Gotujemy jeszcze około 5 minut i doprawiamy do smaku.