X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Ulubiony kapuśniak Macieja Kuronia

Ulubiony kapuśniak Macieja Kuronia to klasyka polskiej kuchni – sycąca, rozgrzewająca i pełna głębokiego smaku. W wersji Macieja Kuronia zupa ta nabiera wyjątkowego charakteru dzięki dodatkowi suszonych grzybów, wędliny oraz zasmażki. To danie idealne na chłodne dni, które przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych spotkań.

Ulubiony kapuśniak Macieja Kuronia – tradycyjna zupa z duszą

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g kiełbasy lub wędzonego boczku
  • olej lub smalec (jeśli wędlina jest mało tłusta)
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Krok 1: Gotowanie ziemniaków

Ziemniaki zalewamy częścią wywaru i gotujemy do miękkości.

Krok 2: Przygotowanie grzybów

Grzyby myjemy, moczymy, gotujemy i drobno siekamy.

Krok 3: Gotowanie kapusty

Kapustę kroimy, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) i gotujemy. Jeśli używamy kapusty kiszonej, najpierw gotujemy żeberka, ziemniaki i przyprawy, a kapustę dodajemy, gdy ziemniaki są miękkie (kapustę można wcześniej podgotować).

Krok 4: Smażenie wędliny

Następnie kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Łyżką cedzakową przekładamy do wywaru z kapustą.

Krok 5: Przygotowanie zasmażki

Następnie drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na tłuszczu z wędlin, dodajemy mąkę i lekko zarumieniamy.

Krok 6: Łączenie składników

Posiekane grzyby, wywar z grzybów, koncentrat i cebulę łączymy z ugotowaną w wywarze kapustą i kiełbasą. Gotujemy jeszcze około 5 minut i doprawiamy do smaku.

Podanie:

Bez wątpienia kapuśniak najlepiej smakuje podany z kromką ciemnego pieczywa posmarowaną masłem. Dla dodatkowego aromatu można posypać zupę świeżo posiekaną natką pietruszki. To danie, które nie tylko syci, ale i rozgrzewa, idealne na chłodne dni.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia “Kuchnia domowa”, która zawiera wiele tradycyjnych polskich receptur.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również