Przepis
Zupy
Kapuśniak staropolski
Składniki
- 2 l wywaru
- 30 g suszonych grzybów
- kilka suszonych śliwek
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- majeranek, kminek
- sól, pieprz
- osobno: 700 g ziemniaków, słonina
Sposób przygotowania
Grzyby i śliwki bez pestek płuczemy i moczymy, następnie osobno gotujemy. Kapustę kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zrumieni, dodajemy mąkę. Dodajemy do wywaru cebulę z mąką, pokrojone ugotowane śliwki i grzyby, a także wywary ze śliwek i grzybów oraz przyprawy. Chwile razem gotujemy, doprawiamy do smaku. Osobno podajemy ugotowane ziemniaki ze skwarkami ze słoniny.