X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak staropolski

Składniki

  • 2 l wywaru
  • 30 g suszonych grzybów
  • kilka suszonych śliwek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • osobno: 700 g ziemniaków, słonina

Sposób przygotowania

Grzyby i śliwki bez pestek płuczemy i moczymy, następnie osobno gotujemy. Kapustę kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zrumieni, dodajemy mąkę. Dodajemy do wywaru cebulę z mąką, pokrojone ugotowane śliwki i grzyby, a także wywary ze śliwek i grzybów oraz przyprawy. Chwile razem gotujemy, doprawiamy do smaku. Osobno podajemy ugotowane ziemniaki ze skwarkami ze słoniny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również