X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Ciastka Alberty

 Oto przepis na tradycyjne ciastka Alberty, który jest w mojej rodzinie od wielu pokoleń. To taki smak dzieciństwa naszych rodziców. Przepis jest bardzo prosty i z łatwością przygotujesz go w domu. Smak może pomóc Ci przenieść się wspomnieniami do dziecięcych lat. 

ALBERTY

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciastka Alberty

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mieszamy i przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sodę. Masło ucieramy na puszystą pianę i dodajemy do niego, cały czas ucierając, jaja, śmietanę i cukier.

Krok 2:

Następnie gotowy krem wlewamy do mąki i wyrabiamy starannie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i foremką lub nożem wykrawamy prostokąty albo kółka czyli klasyczne Alberty. 

Krok 3:

Na koniec układamy ciastka na posmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200ºC (7-8 minut).

Ciastka Alberty

Więcej przepisów np. na nalewki znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również