Słodkości
Ciastka Alberty
Oto przepis na tradycyjne ciastka Alberty, który jest w mojej rodzinie od wielu pokoleń. To taki smak dzieciństwa naszych rodziców. Przepis jest bardzo prosty i z łatwością przygotujesz go w domu. Smak może pomóc Ci przenieść się wspomnieniami do dziecięcych lat.
ALBERTY
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru pudru
- 80 g masła
- 125 ml śmietany
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Ciastka Alberty
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mieszamy i przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sodę. Masło ucieramy na puszystą pianę i dodajemy do niego, cały czas ucierając, jaja, śmietanę i cukier.
Krok 2:
Następnie gotowy krem wlewamy do mąki i wyrabiamy starannie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i foremką lub nożem wykrawamy prostokąty albo kółka czyli klasyczne Alberty.
Krok 3:
Na koniec układamy ciastka na posmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200ºC (7-8 minut).
Ciastka Alberty
Więcej przepisów np. na nalewki znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.