Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jaj
Omlet z wątróbką
Składniki
- 2 jajka
- 70-80 g wątróbki – najlepiej z drobiu
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę dusimy na łyżce masła z posiekaną drobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem, siekamy. Jaja z dodatkiem szczypty soli roztrzepujemy trzepaczką. Masło rozgrzewamy na patelni, a gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Smażymy w pierwszej fazie na dużym ogniu, potem ogień zmniejszamy. Delikatnie mieszamy wierzch, a gdy spód jest już ścięty podnosimy łopatką brzegi, żeby płynna masa z wierzchu spływała pod spód i również się ścięła. Na koniec nakładamy farsz z wątróbki, składamy omlet na pół i po minucie zsuwamy na talerz.