Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jaj
Omlet z pomidorami i bryndzą
Składniki
- 2 jajka
- 30 g bryndzy
- 1 pomidor
- 1 łyżka mleka,
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy lub rozgniatamy. Jaja ubijamy z mlekiem, doprawiamy pieprzem i minimalnie solimy (bryndza jest słona), dodajemy pomidora. Rozgrzewamy na patelni masło z czosnkiem. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na silnym ogniu. Podnosimy brzegi, żeby płynna masa wpływała pod spód omleta. Na koniec posypujemy wierzch bryndzą i smażymy kilka minut na małym ogniu. Podajemy omlet posypany szczypiorkiem.