Dania główneWieprzowina
Gołąbki bez zawijania
Po wczorajszych tradycyjnych gołąbkach zostało mi wszystkiego po trochu. Trochę ryżu, mięsa i oczywiście odrobina kapusty. Wiecie, że nie lubię marnować jedzenia, dlatego postanowiłem przygotować danie, na które w mojej bazie przepisu brak. Przynajmniej do dzisiaj. Z powyższych składników wyczarowałem niesamowicie apetyczne gołąbki bez zawijania. Muszę powiedzieć, że recenzje zebrały bardzo pochlebne. Poczyniłem zatem przepis, którym możecie się częstować i zapewniam, że nie pożałujecie. Moja rodzina oszalała na punkcie gołąbków z młodej włoskiej kapusty bez zawijania.
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
- ćwiartka młodej kapusty (300 g)
- 1 duża cebula (140 g)
- 400 g mielonej wieprzowiny np. z szynki
- 1 jajko (M)
- pół szklanki ugotowanego białego ryżu (100 g)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka ketchupu łagodnego premium, ja sięgam po Roleskiego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sos:
- 1 cebula (100 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- łyżka ketchupu łagodnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kapustę drobno posiekaj lub rozdrobnij w melakserze. Następnie przełóż do osolonego wrzątku, gotuj przez minutę. Po tym czasie odcedź, ostudź pod zimną wodą, odsącz na sitku z nadmiaru płynu.
Krok 2:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru. Mięso wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, kapustą, jajkiem, ugotowanym ryżem, bułką tartą i ketchupem. Całość posyp suszonym majerankiem i posiekanym koperkiem, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj niewielkie podłużne kotleciki (mi wyszło 12). Następnie gołąbki podsmaż na oleju z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Podsmażone kotleciki zdejmij na talerz.
Krok 3:
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę. Następnie wlej krojone pomidory oraz łyżkę ketchupu. Sos dopraw solą, pieprzem. Na patelni z sosem ułóż gołąbki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na mój Instagram.
Więcej pysznych przepisów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<