X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gołąbki bez zawijania

Po wczorajszych tradycyjnych gołąbkach zostało mi wszystkiego po trochu. Trochę ryżu, mięsa i oczywiście odrobina kapusty. Wiecie, że nie lubię marnować jedzenia, dlatego postanowiłem przygotować danie, na które w mojej bazie przepisu brak. Przynajmniej do dzisiaj. Z powyższych składników wyczarowałem niesamowicie apetyczne gołąbki bez zawijania. Muszę powiedzieć, że recenzje zebrały bardzo pochlebne. Poczyniłem zatem przepis, którym możecie się częstować i zapewniam, że nie pożałujecie. Moja rodzina oszalała na punkcie gołąbków z młodej włoskiej kapusty bez zawijania. 

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • ćwiartka młodej kapusty (300 g)
  • 1 duża cebula (140 g)
  • 400 g mielonej wieprzowiny np. z szynki
  • 1 jajko (M)
  • pół szklanki ugotowanego białego ryżu (100 g)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego premium, ja sięgam po Roleskiego
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 1 cebula (100 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • łyżka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kapustę drobno posiekaj lub rozdrobnij w melakserze. Następnie przełóż do osolonego wrzątku, gotuj przez minutę. Po tym czasie odcedź, ostudź pod zimną wodą, odsącz na sitku z nadmiaru płynu.

Krok 2:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do uzyskania ładnego ciemnozłotego koloru. Mięso wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, kapustą, jajkiem, ugotowanym ryżem, bułką tartą i ketchupem. Całość posyp suszonym majerankiem i posiekanym koperkiem, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj niewielkie podłużne kotleciki (mi wyszło 12). Następnie gołąbki podsmaż na oleju z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru. Podsmażone kotleciki zdejmij na talerz.

Krok 3:

Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę. Następnie wlej krojone pomidory oraz łyżkę ketchupu. Sos dopraw solą, pieprzem. Na patelni z sosem ułóż gołąbki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na mój Instagram.

Więcej pysznych przepisów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również