Potrawy z ziemniakówPrzekąski na zimno
Domowe chipsy z młodych ziemniaków
Kto ma ochotę na domowe chipsy z młodych ziemniaków? Służę pomocą i podrzucam niezawodny patent na przygotowanie ultra chrupiących, pachnących oregano i tymiankiem z Krety czipsów. Zamiast ziół możecie użyć morskiej soli i to w zupełności wystarczy. Przepis na domowe czipsy poniżej:
Domowe chipsy z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 l oleju roślinnego np. słonecznikowego
- łyżka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny.
Krok 2:
Przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz. Zostaw na 30 minut. Następnie wyjmij na ręcznik papierowy i plasterki dokładnie osusz.
Krok 3:
Czipsy smaż na rozgrzanym oleju do temp. 150-165°C przez 5-7 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ważne aby plasterki ziemniaków smażyć w kilku porcjach, nie wszystkie naraz. Dzięki temu szybciej się usmażą i mniej będą chłonąć olej podczas smażenia.
Krok 4:
Rumiane wyjmij łyżką cedzakową i ostudź na kratce. Przełóż do miski posyp oregano, tymiankiem i solą morską. Podawaj z ketchupem sycylijskim.
Po więcej ciekawych przekąsek kapitalnych na spotkanie z przyjaciółmi, do Netfilixa czy meczu zapraszam –>TUTAJ<–
Na koniec wypada mi życzyć Państwu smacznego. W razie wystąpienia uśmiechu na ustach po schrupaniu czipsów z młodych ziemniaków z mojego przepisu poproszę o komentarz lub zdjęcie na Instagramie lub Facebooku.