X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówPrzekąski na zimno

Domowe chipsy z młodych ziemniaków

Kto ma ochotę na domowe chipsy z młodych ziemniaków? Służę pomocą i podrzucam niezawodny patent na przygotowanie ultra chrupiących, pachnących oregano i tymiankiem z Krety czipsów. Zamiast ziół możecie użyć morskiej soli i to w zupełności wystarczy. Przepis na domowe czipsy poniżej:

Domowe chipsy z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 l oleju roślinnego np. słonecznikowego 
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki za pomocą ostrego noża lub mandoliny.

Krok 2:

Przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz. Zostaw na  30 minut. Następnie wyjmij na ręcznik papierowy i plasterki dokładnie osusz.

Krok 3:

Czipsy smaż na rozgrzanym oleju do temp. 150-165°C przez 5-7 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ważne aby plasterki ziemniaków smażyć w kilku porcjach, nie wszystkie naraz. Dzięki temu szybciej się usmażą i mniej będą chłonąć olej podczas smażenia.

Krok 4:

Rumiane wyjmij łyżką cedzakową i ostudź na kratce. Przełóż do miski posyp oregano, tymiankiem i solą morską. Podawaj z ketchupem sycylijskim.

Po więcej ciekawych przekąsek kapitalnych na spotkanie z przyjaciółmi, do Netfilixa czy meczu zapraszam –>TUTAJ<–

Na koniec wypada mi życzyć Państwu smacznego. W razie wystąpienia uśmiechu na ustach po schrupaniu czipsów z młodych ziemniaków z mojego przepisu poproszę o komentarz lub zdjęcie na Instagramie lub Facebooku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również