Wieprzowina
Schab po warszawsku
Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- ok. 8 jajek
- ostry chrzan w słoiczku
- majonez
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Galareta:
- ok. 9 szklanek wody
- kostki rosołowe lub korpus kurzy
- marchew
- 1,5 łyżeczki żelatyny na 1 szklankę wywaru, czyli ok. 14 łyżeczek
Sposób przygotowania
Schab natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem, zostaw na noc. Następnego dnia piecz pod przykryciem ok. 60 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Każdy plaster natnij, ale nie do końca, tak, żeby powstała w plastrze kieszeń. Jajka ugotuj na twardo, drobno posiekaj, dodaj posiekaną natkę, sól, pieprz, chrzan i majonez nie za dużo, tak żeby się skleiło. Masa ma być dość ostra z wyczuwalnym smakiem chrzanu. W plastry wkładaj nadzienie i układaj na półmiskach. Dowolnie udekoruj natką, ugotowaną marchewką, jajkami. Żelatynę wsyp do gorącego wywaru i mieszaj aż do rozpuszczenia. Zostaw do ostygnięcia. Przecedź przez gazę na sitku. Mięso zalej lekko tężejącą galaretą. Najlepiej wstaw do zamrażarki aż tłuszcz na wierzchu zrobi się biały i wtedy go zbierz.