X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWarzywa faszerowane

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami, danie w którym wszystkie smaki to istna kompania braci. Cudownie łączy się ze sobą delikatny kurczak z aromatycznymi kurkami, wypełniając wnętrze cukinii. Dopełnieniem tych smaków, jest sos na bazie majonezu kieleckiego lekkiego z dodatkiem pesto. Wystarczy po wyjęciu cukinii z piekarnika nałożyć solidną porcję sosu i cieszyć się wyśmienitym smakiem.

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 100 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ pęczka szczypioru
  • 60 g żółtego sera
  • sól, pieprz
 

Sos:

   

Przygotowanie:

Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, żeby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem. Kiedy we wnętrzu zbierze się woda, osusz je ręcznikiem papierowym.   Pierś, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru. Następnie wsyp paprykę, smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, smaż aż odparuje cały nadmiar płynu. Następnie dodaj pomidory z nich także wytworzy się sos, trzeba go odparować. Po tym czasie wsyp posiekany szczypior, smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem.   Cukinie napełnij przestudzonym farszem, posyp startym serem. Zapiekaj w 180°C góra-dół przez około 30 minut.   W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z pesto. Upieczone cukinie podawaj z sosem majonezowym z pesto. Wiadomo nie od dziś, że praktycznie każde warzywo da się faszerować. Z zawodowego doświadczenia nie polecam na pewno brukselki, wielkie z tym warzywem kłopoty, a efekt mizerny 😉 Z drugiej strony, najlepszym znanym mi przepisem na nadziane warzywo jest cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami. Wybitnie do tego połączenia smakuje majonez wymieszany z pesto.

Smakowy kompromis

Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami to danie które wymaga sosu, który podkreśli jej walory smakowe. Majonez spisał się kapitalnie, jako baza do sosu z pesto. To świetnapropozycja dla osób pragnących połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw.   Jako że sezon na kurki i cukinię w pełni, cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami zapraszam do zapoznania się jej tajnikami, w formie przepisu krok po kroku. Oczywiście z sosem na bazie majonezu z dodatkiem pesto.   SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Destruktor kulinarny

    O bardzo to ciekawe.Zapisze przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej poczekaj na świeże kurki, mrożone to zupełnie inna bajka.

  2. Jola

    A kiedy dodajemy czosnek? Właśnie robię to danie

    • Jakub Kuroń

      Dodaj razem z kurkami.

Sprawdź również