Dania główneRóżne przepisyWarzywa faszerowane
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami, danie w którym wszystkie smaki to istna kompania braci. Cudownie łączy się ze sobą delikatny kurczak z aromatycznymi kurkami, wypełniając wnętrze cukinii. Dopełnieniem tych smaków, jest sos na bazie majonezu kieleckiego lekkiego z dodatkiem pesto. Wystarczy po wyjęciu cukinii z piekarnika nałożyć solidną porcję sosu i cieszyć się wyśmienitym smakiem.
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami z sosem majonezowym z pesto
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 200 g piersi z kurczaka lub np. z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 100 g kurek
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- ½ pęczka szczypioru
- 60 g żółtego sera np. gouda
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżka pesto (link do przepisu)
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze cukinie przekrój wzdłuż na pół. Następnie łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, żeby zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane cukinie dopraw solą i pieprzem. Kiedy we wnętrzu zbierze się woda, osusz je ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Po drugie pierś, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kurczaka aż nabierze złotego koloru. Następnie wsyp paprykę, smaż 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj oczyszczone kurki, smaż aż odparuje cały nadmiar płynu. Następnie dodaj pomidory z nich także wytworzy się sos, trzeba go odparować. Po tym czasie wsyp posiekany szczypior i rozdrobniony czosnek. Smaż jeszcze 1 minutę, na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Cukinie napełnij przestudzonym farszem, następnie posyp startym serem. Zapiekaj w 180°C góra-dół przez około 30 minut.
Krok 4:
W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z pesto. Upieczone cukinie podawaj np. z sosem majonezowym z pesto.
Wiadomo nie od dziś, że praktycznie każde warzywo da się faszerować. Z zawodowego doświadczenia nie polecam na pewno brukselki, wielkie z tym warzywem kłopoty, a efekt mizerny 😉 Z drugiej strony, bez wątpienia najlepszym znanym mi przepisem na nadziane warzywo jest cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami. Wybitnie do tego połączenia smakuje majonez wymieszany z pesto.
Smakowy kompromis
Cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami to danie które z pewnością wymaga sosu, który podkreśli jej walory smakowe. Majonez spisał się kapitalnie, jako baza do sosu z pesto. To świetnapropozycja dla osób pragnących połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw.
Jako że sezon na kurki i cukinię w pełni, cukinia faszerowana kurczakiem i kurkami zapraszam do zapoznania się jej tajnikami, w formie przepisu krok po kroku. Oczywiście z sosem na bazie majonezu z dodatkiem pesto.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<
Bardzo fajny przepis. Cukinia świetnie komponuje się z sosem. Dodałam jeszcze wydrążoną cukinię, aby jej nie zmarnować. Brak informacji, kiedy dodać czosnek.
Dzięki za miłe słowa. Już dodałem informację o czosnku, dzięki 🙂
O bardzo to ciekawe.Zapisze przepis 🙂
Najlepiej poczekaj na świeże kurki, mrożone to zupełnie inna bajka.
A kiedy dodajemy czosnek? Właśnie robię to danie
Dodaj razem z kurkami.