Desery
Ciasto snickers – najlepszy przepis
Ciasto snickers zwany przez niektórych ciasto snikers to jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej przypomina on smakiem orzechowiec. Przepis pochodzi oczywiście od Bogusi i jest przygotowany tak, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, zarówno te słodkie, które przygotowuje Bogusia jak wytrawne wychodzące z pod mojej ręki. W razie pytań lub wątpliwości napisz komentarz pod przepisem, niezwłocznie na niego odpowiemy.
Ciasto snickers – najlepszy przepis
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki mąki)
- 100 g cukru (pół szklanki) np. trzcinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu np. wielokwiatowy lub lipowy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Warstwa 1
- 1 budyń np. waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
Warstwa 2
- 1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej
Polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych ulubionych orzechów np. włoskich, ziemnych, laskowych
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego na jednolitą masę. Podziel na trzy równe części każdy po około 400 g każda. Następnie włóż do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóż każdą cześć ciasta do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek rozciągnij równomiernie dłonią lub małym wałkiem na całej powierzchni formy. Piecz pojedynczo po ok 10-12 minut w 170°C. Upieczone placki delikatnie wyjmuj z formy i zostaw do przestygnięcia.
Krok 2:
W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 3:
Gdy warstwy ciasta przestygną na spód formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go 1 warstwą kremu. Następnie na krem połóż kolejną drugą warstwę ciasta. Na ciasto wyłóż całą puszkę kajmaku i dokładnie równo rozprowadź na cieście. Następnie na kajmak połóż trzecią ostatnią warstwę ciasta i przygotuj polewę orzechową.
Krok 4:
W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.
Podsumowując dla pewności 😉
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową, przykrywamy ostatnim blatem i polewamy polewą orzechową.
Ciasto snickers to jedno z wielu —>słodkości<— na naszym blogu!!!
Gdybym robiła w termomiksie, jakie onroty i ile czasu?
Nie mam zielonego pojęcia nie robiłam tego ciasta w Thermomixie.
Co robić, żeby blaty się nie łamały przy przekładaniu?
Musisz poczekać aż wystygną i dopiero przenosić.
Rzeczy, które bym zmienił na przyszłość po zrobieniu ciasta wg przepisu: pozbyć się esencji waniliowej, kajmak – duża puszka 510g zamiast małej 200g, orzechów 300 g nie 200g.
Czy blaty można upiec 1-2 dni wcześniej niż złożenie ciasta?
Tak, jak najbardziej!
Wspaniały przepis!Ciasto wyszło idealne.Dziękuję bardzo!!!
Cieszę się 🙂 Bardzo proszę i zapraszam po kolejne przepisy.
Super ciasto, kojarzy mi się z okresem świątecznym.
To ja mam podobne skojarzenia 🙂
Czy masło zimne z lodówki czy w temperaturę pokojowej?
z lodówki.
Czy do masy budyniowej dodać masło ?
Nie, zrób tak jak w przepisie.
Czy ciasto przechowywać w lodówce?
Tak, najlepiej przechowywać w lodówce
Zrobię z pewnością! Dziękuję za wspaniałe przepisy