X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Ciasto snickers – najlepszy przepis

Ciasto snickers zwany przez niektórych ciasto snikers to jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej przypomina on smakiem orzechowiec. Przepis pochodzi oczywiście od Bogusi i jest przygotowany tak, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, zarówno te słodkie, które przygotowuje Bogusia jak wytrawne wychodzące z pod mojej ręki. W razie pytań lub wątpliwości napisz komentarz pod przepisem, niezwłocznie na niego odpowiemy.

Ciasto snickers – najlepszy przepis 

Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki mąki)
  • 100 g cukru (pół szklanki) np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu np. wielokwiatowy lub lipowy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
Warstwa 1
  • 1  budyń np. waniliowy lub śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka
Warstwa 2
  • 1 mała puszka (około 200g) masy kajmakowej
Polewa orzechowa:
  • 200 g posiekanych ulubionych orzechów np. włoskich, ziemnych, laskowych
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce. Wyrób ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego na jednolitą masę. Podziel na trzy równe części każdy po około 400 g każda. Następnie włóż do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóż każdą cześć ciasta do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek rozciągnij równomiernie dłonią lub małym wałkiem na całej powierzchni formy. Piecz pojedynczo po ok 10-12 minut w 170°C. Upieczone placki delikatnie wyjmuj z formy i zostaw do przestygnięcia. 

Krok 2:

W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj na małym ogniu. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3:

Gdy warstwy ciasta przestygną na spód formy do pieczenia połóż pierwszy blat ciasta i posmaruj go 1 warstwą kremu. Następnie na krem połóż kolejną drugą warstwę ciasta. Na ciasto wyłóż całą puszkę kajmaku i dokładnie równo rozprowadź na cieście. Następnie na kajmak połóż trzecią ostatnią warstwę ciasta i przygotuj polewę orzechową. 

Krok 4:

W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.

Podsumowując dla pewności 😉

Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową, przykrywamy ostatnim blatem i polewamy polewą orzechową.

Ciasto snickers to jedno z wielu —>słodkości<— na naszym blogu!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Rzeczy, które bym zmienił na przyszłość po zrobieniu ciasta wg przepisu: pozbyć się esencji waniliowej, kajmak – duża puszka 510g zamiast małej 200g, orzechów 300 g nie 200g.

  2. Wspaniały przepis!Ciasto wyszło idealne.Dziękuję bardzo!!!

Sprawdź również