Różne przepisyZupy
Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku.
Patrząc za okno nie przychodzi mi żadna inna zupa do głowy, no może tylko Lentejas (link ). Zupa gulaszowa to praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub np. drobnego makaronu. Z pewnością naje się nią nawet największy łasuch. Jeśli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub np. karkówki).
Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest ze zdjęciami krok po kroku. W razie jakichkolwiek pytań proszę komentarz.
Zupa gulaszowa
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
- 2 łyżki smalcu
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 3 papryki kolorowe
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 3-4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ew. 3 łyżki zacierek lub np. drobnego makaronu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek, następnie cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.
Krok 2:
Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz sól i pieprz.
Krok 3:
Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, następnie wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory, następnie koncentrat pomidorowy.
Krok 4:
Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Na koniec dodaj zacierki lub drobny makaron. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z posiekaną natką pietruszki.
Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy przepis na zupę gulaszową. Sprawdzony w kuchennych bojach z pewnością 1000 razy. To danie często nam towarzyszy, chociażby na otwarciu placu imienia mojego dziadka Jacka Kuronia (link). Zupa gulaszowa to ważna dla naszej rodziny potrawa i opanowaliśmy jej przygotowanie do perfekcji 😊
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bardzo pyszna gulaszowa wyszła przepis genialny i prostu zrobieniu polecam.
Ta zupa to absolutne mistrzostwo świata. Aż trudno uwierzyć że jest tak aromatyczna bez dodatku bulionu, tylko z samych przypraw. Dodałam pół szczypty płatków chili bo gulasz kojarzy mi się z lekko ostrym posmakiem i wyszło super.
Nie miałam smalcu więc trochę zmieniłam kolejność i zaczęłam od lekkiego wytopienia boczku a dopiero potem dodałam mięso. I dalej jak w przepisie. Zupa jest gęsta mimo że pominęłam celowo makaron czy zacierki. Zupy wyszło 5 dużych porcji więc mam na zapas a odgrzewany makaron w zupie to chyba nie najlepszy pomysł.
Uważam że nie należy rezygnować z boczku, on nadaje super zupie wyrazisty smak.
Ta zupa to smak jak z najlepszych restauracji
Znalazłam przepis dziś i zrobiłam na obiad jestem bardzo ciekawa smaku robiłam już kilka panu przepisów i wszystko było pyszne
Bardzo mi miło, życzę smacznego i oczywiście dziękuje za komentarz.
Bardzo lubię Pańskie przepisy i muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam zupę gulaszową – wyszła pyszna! Przyprawy pasują idealnie. Super przepis 🙂
Super przepis, właśnie skończyłem gotować 🙂 Extra danie na takie temperatury. Aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Ja żeby była troszkę pikantna dodałem szczyptę chilli w proszku 🙂
Nie pierwszy raz korzystam z przepisów p. Jakuba i ani razu się nie zawiodłam. Dziękuję za tego bloga dla mnie to prawdziwe źródło inspiracji 🙂 Przepisy łatwe, szybkie i bardzo smaczne.
Zupa gulaszowa wyszła przepyszna! Ja ominęłam dodanie boczku i zacierki/makaronu, a czas gotowania wydłużyłam ponieważ wołowina była wciąż twarda. Zupka idealna na zimowe dni, super pożywna i bardzo rozgrzewająca (dodałam odrobinę ostrej papryki).
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za „laurkę” 🙂 Staramy się i robimy to co kochamy.
Pozdrawiam
Jutro będzie gotowane na przyjazd gości 🙂 mam pytanie, czy łopatka wołowa nada się?
Sandra,
Jak najbardziej ale musisz ją oczyścić z błon, jeżeli jakieś są.
Pozdrawiam
Dziękuję za pyszna zupkę ,gotowałam dziś i jest bardzo dobra !
Dziękuję za pyszna zupkę ,gotowałam dziś i jest przepyszna
Ania,
Super! To nasza popisowa zupa, może stanie się i twoim popisowym numerem.
Pozdrawiam
Do supy gulaszowej nie robimy zasmaszki ?
Elisabeth,
Ja nie widzę potrzeby, zupa bez zasmażki wychodzi mega sycąca, zwłaszcza jak dodasz zacierki lub drobny makaron.
Pozdrawiam
Właśnie ugotowałam Zupa przepyszna. Nic się nie rozgotowało! Już wiem że będzie często gościć na moim stole, gdyż jest bardzo aromatyczna. Polecam przepis!
Ania,
Super. Zupa gulaszowa musi mieć dużo przypraw, wtedy właśnie jest aromatyczna i cudownie pachnie.
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość 🙂
Przepis wygląda bardzo apetycznie. Chętnie przyrządzę, jednak jako że nie jem wieprzowiny boczek i smalec odpadają u mnie. Można je zwyczajnie pominąć czy może mogę zastąpić czymś innym?
Sylwia,
Smalec zastąp olejem roślinnym a boczek możesz pominąć. Jeżeli jednak lubisz smak wędzonki możesz dodać wędzonej papryki 🙂
Pozdrawiam
Siedziałam właśnie i kombninowałam co ugotuję jutro a gulaszowa super, nie mam wołowiny ale jest łopatka.
Ela,
Łopatka nada się idealnie i czas gotowania będzie krótszy
Pozdrawiam
Po takim czasie gotowania papryki, zostanie z niej sama skurka. (30+10+ok60=100min)
Kamil, jak widać na zdjęciach papryka w zupie po tym czasie się nie rozgotowała. Polecam najpierw przygotować zupę z tego przepisu, a potem napisać komentarz. Pozdrawiam.