Przepis
Zupy
Chłodnik litewski
Składniki
- 1 l zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu
- 250 ml śmietany
- 1 l zakwasu buraczanego
- 2 pęczki botwinki
- 1 świeży ogórek
- 12 szyjek rakowych (można zastąpić krewetkami)
- 150 g pieczonego kurczaka bez kości
- 1 ugotowane na twardo kurze jajko lub 2– 4 przepiórcze na osobę
- po 1 pęczku: szczypiorku, koperku i rzodkiewki
- 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Zalewamy 2 szklankami wrzącej, osłodzonej wody i gotujemy. Oczyszczoną rzodkiewkę kroimy w plasterki. Kefir lub jogurt mieszamy dokładnie ze śmietaną i zakwasem buraczanym, dodajemy wystudzoną botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i pokrojonego w paseczki pieczonego kurczaka i doprawiamy do smaku. Chłodnik odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do chłodnika lub podawać obok talerza.