Przepis
Ciasta i ciastka
Topielec
Składniki
- 700 g mąki (ok. 4 szklanek)
- 100 g drożdży
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g masła
- 300 g cukru, może być cukier puder
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- ew. rodzynki i skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozcieramy z mlekiem i łyżeczką cukru, dodajemy do mąki. Wbijamy jaja, dolewamy roztopione i przestudzone masło, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę i zatapiamy ją w wodzie. Ciasto powinno być całkowicie przykryte wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, dodajemy do niego cukier puder i cukier waniliowy. Jeszcze raz je wyrabiamy. Wkładamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Przed pieczeniem możemy do ciasta dodać bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową.