Przepis
Ciasta i ciastka
Orzechowiec I
Składniki
Ciasto
- 300 g włoskich orzechów
- 6 jajek
- 300 g cukru
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Polewa:
- ok. 150 g cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka rumu
Sposób przygotowania
Orzechy mielimy. Ucieramy żółtka z cukrem i skórką z cytryny, gdy będą już dobrze utarte dodajemy zmielone orzechy. Ochłodzone w lodówce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją stopniowo do masy z żółtek i delikatnie razem mieszamy. Foremkę lub tortownicę smarujemy masłem, nakładamy ciasto i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Masło topimy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy kakao, wlewamy kilka łyżek gorącej wody i cały czas ucieramy, aż masa będzie gęsta. Wtedy dolewamy rum i mieszamy. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy je polewą. Można też polać je lukrem i przybrać orzechami.