Boże NarodzenieZupy
Żurek wigilijny Macieja Kuronia
Barszcz z uszkami, żurek, grzybowa, która zupa pojawia się na Waszym wigilijnym stole? U nas najczęściej gości barszcz z uszkami, ale co kilka lat robimy przerwę i barszcz zastępuje żurek lub zupa grzybowa. Dzisiaj mam dla Was przepis na żurek wigilijny mojego taty Macieja. Zapraszam do lektury i dajcie znać jak Wam smakował.
Żurek wigilijny Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 500 ml zakwasu na żur
- 40 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 3 cebule
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kromka razowego chleba
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 2 godziny, następnie ugotuj.
Krok 2:
Po drugie cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oleju, gdy się zarumieni zalej wywarem, dodaj przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3:
Po trzecie chleb razowy pokrój w kostkę. Następnie dodaj do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotuj. Na koniec nalej zupę do talerzy, na które wcześniej połóż pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
Więcej przepisów na dania Bożonarodzeniowe znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.