Przepis
Składniki
- 250 ml jogurtu z miodem (To produkt Mlecznej Drogi)
- 1,5 szklanki cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g mąki pszennej
- 3 szklanki czerwonej porzeczki
Kruszonka
- 50 zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem porzeczek i całość dokładnie wymieszaj na gładką masę. Formę o średnicy 23 cm wysmaruj odrobiną masła, oprósz mąką a następnie wlej ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i wyrabiaj je rękoma w taki sposób by powstawały okruszki. Wierzch ciasta udekoruj oczyszczonymi porzeczkami, posyp całość kruszonką i piecz około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie wykonaj test suchego patyczka. Jeżeli wbity w ciasto patyczek się klei to znaczy, że ciasto trzeba jeszcze chwilę podpiec. Polecam podać to ciasto z lodami lub bitą śmietaną.