Ciasta i ciastkaTarty, quiche i zapiekanki
Tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami
Składniki
Ciasto (spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem waniliowy
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła (temperatura pokojowa)
- 800 g brzoskwiń w puszce lub świeżych
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Sposób przygotowania
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krem waniliowy:
Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Brzoskwinie pokrój w plasterki i układaj na kremie od środka do zewnątrz. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć polej kilka łyżek galaretki na brzoskwinie tak aby delikatnie pokryła owoce. Galaretka ma je zabezpieczyć przed wysychaniem.