X

Czego szukasz?

Przepis
Kiełbasy i wędliny

Kiełbasa Orzyska

Składniki

  • 7 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 1 kg boczku
  • 1 kg golonki bez skóry
Przyprawy:
  • PEKLOSÓL E 250 CZOSNEK, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚÄ† LAUROWY, MAJERANEK, GORCZYCA

Sposób przyrządzania

Chudą łopatkę pokrój w kostkę 3 x 3 cm, podgardle, boczek i golonkę jak popadnie (i tak będzie mielone). Zasyp mięso solą peklową w ilości 18 g na kg, dorzuć garść majeranku, garść gorczycy, 4 łyżki stołowe czosnku granulowanego , 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego, 5 liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Wymieszaj dobrze aby mięso równomiernie obklejone było przyprawami i przykryj folią aluminiową na tyle szczelnie żeby powietrze nie miało kontaktu z mięsem. Bez zakrycia mięso ściemnieje. Odstaw do chłodnego miejsca na trzy dni. Następnie przemiel wszystko oprócz kostek łopatki na najmniejszym sicie. Połącz z łopatką, dodaj pół szklanki wody do lepszego wyrabiania. Zakasuj rękawy i wyrabiaj aż mięso klej puści. W międzyczasie przygotuj osłonki białkowe, zmoczone i zawiązane szpagatem z jednej strony. Osadź mięso w osłonce na ścisło i odwieś na 3 godzinki najlepiej w przewiewnym chłodnym miejscu. Przepal porządnie wędzarnię, zejdź do temperatury ok. 40 stopni i włóż kiełbasę. Porządnie ją wysusz gorącym powietrzem przy otwartym szybrze i drzwiczkach wędzarni, a następnie przymknij szczelnie i daj mokry dym. Podnoś temperaturę sukcesywnie co godzinę o 10 stopni i nie zapomnij przy 60 stopniach otworzyć szyber. Przy 85-ciu przytrzymaj kiełbaskę do momentu aż osiągnie odpowiednią twardość( nawet dwie godziny ). Kiełbaska powinna delikatnie spuchnąć. Po uwędzeniu odstaw ponownie w przewiewne miejsce do wystudzenia po czym po paru godzinach włóż do lodówki. Wychłodzona jest idealnym składnikiem kanapek. Smacznego.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również