Przepis
Ciasta i ciastka
Szybkie ciasto z biała czekoladą i żurawiną
Składniki
- 170 g maki pszennej (około 1 szklanki)
- 100 g maki kukurydzianej – jeśli nie macie dajcie więcej pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g pokrojonej w kostkę białej czekolady
Sposób przygotowania
Miękkie mało utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodaj esencję waniliową obydwa rodzaje mąki, oraz proszek do pieczenia i miksuj razem, do czasu aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowaną masę wymieszaj z żurawiną i czekoladą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłem dużej blachy długości ponad 30 cm) i wyłóż na nią ciasto. Wyrównaj, nakłuj w kilku miejscach patyczkiem lub wykałaczką i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 160°C piekarnika. Po upieczeniu odczekaj aż ostygnie. To jest w tym przepisie najtrudniejsze.