Dania głównePierogi i kluski
Pierogi z twarogiem na słodko
Mam dla Was przepis który jest w mojej rodzinie od pokoleń. Moja mama często przygotowywała te pierogi z twarogiem na słodko, więc to taki smak dzieciństwa do którego często wracam! Najważniejsze, aby w przepisie użyć dobrego twarogu, dzięki temu pierogi wychodzą przepyszne. Koniecznie spróbuj!
Pierogi z twarogiem na słodko
Ilość porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 250 g gorącej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 80 g cukru np. trzcinowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Do podania:
- kwaśna śmietana
- owoce sezonowe np. borówki i maliny
- szczypta cynamonu
Pierogi z twarogiem na słodko
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do dużej miski wsyp mąkę (450g) i sól (1 łyżeczka), następnie dodaj gorącą wodę (250g) i olej (1 łyżka). Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego. Gotowe ciasto uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na około 30 minut, aby „odpoczęło”. Nie wkładaj ciasta do lodówki.
Krok 2:
Przygotuj farsz do pierogów. Twaróg (500g), cukier (80g), żółtko (1 szt) i kwaśną śmietanę (1 łyżka) wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć widelca lub blendera.
Krok 3:
Następnie powierzchnię roboczą delikatnie posyp mąką. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do blatu. Wyłóż ciasto, które podziel na trzy równe części. Każdą część po kolei rozwałkuj. Wytnij z ciasta kółka szklanką lub specjalnym ringiem, na każdy placek nakładaj po czubatej łyżeczce twarogu. Pierożki składaj na pół i sklejaj boki.
Krok 4:
Na koniec pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku w partiach po 15 sztuk. Wyławiaj po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podawaj ze kwaśną śmietaną wymieszaną z cynamonem i owocami.
Pierogi z twarogiem na słodko
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<