X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Beouf Bourginion

Na sobotni obiad zaplanowaliśmy klasykę kuchni francuskiej Beouf Bourginion. Danie może nie ekspresowe, ale mamy weekend i nigdzie nam się nie spieszy. Zainwestowany czas z pewnością rekompensuje głęboki smak wołowiny oraz aromat czerwonego wina i tymianku. 

Beouf Bourginion

Składniki:

  • 700 g pręgi wołowej bez kości 
  • 1 duża marchewka 
  • 2 cebule 
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 pieczarek
  • 5 ząbków czosnku 
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu np. wołowego
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • olej roślinny lub np. masło klarowane do smażenia
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz 

Garnek AMT I-826 wraz z pasującą pokrywką 26 cm.

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso pokrój w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Wołowinę smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż ładnie się zrumieni. Następnie przełóż do osobnego naczynia.

Krok 2:

Do naczynia, w którym smażyła się wołowina dodaj kolejną porcję tłuszczu oraz pokrojone w ukośne plastry marchewkę i cebulę pokrojoną w duże cząstki. Podsmaż przez ok. 5 minut, kiedy warzywa się zrumienią dodaj z powrotem podsmażone mięso oraz ziele i liść laurowy. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem i mąką.

Krok 3:

Dodaj wino, bulion oraz przecier pomidorowy, następnie rozgniecione ząbki czosnku i tymianek. Na końcu dodaj podsmażone ćwiartki pieczarek. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piecz w 150°C przez 3 godziny.

Po tym czasie mięso powinno delikatne i miękkie.

Beouf Bourginion podaje z białym pieczywem, najlepsza jest bagietka.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również