Dania główne
Beouf Bourginion
Na sobotni obiad zaplanowaliśmy klasykę kuchni francuskiej Beouf Bourginion. Danie może nie ekspresowe, ale mamy weekend i nigdzie nam się nie spieszy. Zainwestowany czas z pewnością rekompensuje głęboki smak wołowiny oraz aromat czerwonego wina i tymianku.
Beouf Bourginion
Składniki:
- 700 g pręgi wołowej bez kości
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 500 ml bulionu np. wołowego
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- olej roślinny lub np. masło klarowane do smażenia
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Garnek AMT I-826 wraz z pasującą pokrywką 26 cm.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso pokrój w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem. Wołowinę smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż ładnie się zrumieni. Następnie przełóż do osobnego naczynia.
Krok 2:
Do naczynia, w którym smażyła się wołowina dodaj kolejną porcję tłuszczu oraz pokrojone w ukośne plastry marchewkę i cebulę pokrojoną w duże cząstki. Podsmaż przez ok. 5 minut, kiedy warzywa się zrumienią dodaj z powrotem podsmażone mięso oraz ziele i liść laurowy. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem i mąką.
Krok 3:
Dodaj wino, bulion oraz przecier pomidorowy, następnie rozgniecione ząbki czosnku i tymianek. Na końcu dodaj podsmażone ćwiartki pieczarek. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piecz w 150°C przez 3 godziny.
Po tym czasie mięso powinno delikatne i miękkie.
Beouf Bourginion podaje z białym pieczywem, najlepsza jest bagietka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<