Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Zrazy po nelsońsku
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 50 g grzybów suszonych
- 250 ml śmietany
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte grzyby moczymy przez 2 godziny w przegotowanej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Na rozgrzanym maśle obsmażamy krotko z obu stron i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i koimy w plastry. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowane zrazy można też zapiekać w piekarniku.