X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej to przepis na obiadowy sukces. Wyraźna w smaku marynata na bazie dwóch rodzajów musztard i aromatycznych ziół bez wątpienia idealnie komponuje się z wieprzowiną. Wystarczy kilka godzin w lodówce, a całe mięso przejdzie bogactwem przypraw. Jako dodatek polecam moje ulubione opiekane ziemniaczki.

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy słodko-ostrej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu np. lipowego 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Następnie mięso natrzyj solidnie solą i pieprzem. Dodaj posiekane ząbki czosnku, olej, dwa rodzaje musztardy, majeranek i tymianek. Odstaw żeberka na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły wgłąb mięsa.

Krok 2:

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia do zapiekanka. Piecz w 180° przez 60 minut.

Krok 3:

Po godzinie mięso podlej szklanką wody, następnie naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj dodatkowe 60 minut. Przykrycie naczynia sprawi, że na końcu żeberka będą się dusić we własnym sosie. Będą bardziej kruche, a mięso będzie odchodziło od kości.

Oprócz opiekanych ziemniaczków, jako dodatek wyśmienicie sprawdzą się grillowane warzywa.

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również