Dania główneWieprzowina
Żeberka pieczone w marynacie musztardowej
Żeberka pieczone w marynacie musztardowej to przepis na obiadowy sukces. Wyraźna w smaku marynata na bazie dwóch rodzajów musztard i aromatycznych ziół bez wątpienia idealnie komponuje się z wieprzowiną. Wystarczy kilka godzin w lodówce, a całe mięso przejdzie bogactwem przypraw. Jako dodatek polecam moje ulubione opiekane ziemniaczki.
Żeberka pieczone w marynacie musztardowej
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 łyżki musztardy słodko-ostrej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Następnie mięso natrzyj solidnie solą i pieprzem. Dodaj posiekane ząbki czosnku, olej, dwa rodzaje musztardy, majeranek i tymianek. Odstaw żeberka na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły wgłąb mięsa.
Krok 2:
Po tym czasie mięso przełóż do naczynia do zapiekanka. Piecz w 180° przez 60 minut.
Krok 3:
Po godzinie mięso podlej szklanką wody, następnie naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj dodatkowe 60 minut. Przykrycie naczynia sprawi, że na końcu żeberka będą się dusić we własnym sosie. Będą bardziej kruche, a mięso będzie odchodziło od kości.
Oprócz opiekanych ziemniaczków, jako dodatek wyśmienicie sprawdzą się grillowane warzywa.
Żeberka pieczone w marynacie musztardowej polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<