X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej to przepis na obiadowy sukces. Wyraźna w smaku marynata na bazie dwóch rodzajów musztardy i aromatycznych ziół idealnie komponuje się z wieprzowiną. Wystarczy kilka godzin w lodówce, a całe mięso przejdzie bogactwem przypraw. Jako dodatek polecam moje ulubione opiekane ziemniaczki.

Żeberka pieczone w marynacie musztardowej

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki musztardy słodko-ostrej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Mięso natrzyj solidnie solą i pieprzem. Dodaj posiekane ząbki czosnku, olej, dwa rodzaje musztardy, majeranek i tymianek. Odstaw żeberka na 2-3 godziny, aby przyprawy przeniknęły wgłąb mięsa.

Krok 2:

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia do zapiekanka. Piecz w 180° przez 60 minut.

Krok 3:

Po godzinie mięso podlej szklanką wody, naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj dodatkowe 60 minut. Przykrycie naczynia sprawi, że na końcu żeberka będą się dusić we własnym sosie. Będą bardziej kruche, a mięso będzie odchodziło od kości. Oprócz opiekanych ziemniaczków, jako dodatek wyśmienicie sprawdzą się grillowane warzywa. Żeberka pieczone w marynacie musztardowej polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również