Dania główneDróbPrzekąski na ciepło
Frytki z kurczaka z sosem musztardowym
Frytki z kurczaka to rewelacyjny pomysł na obiad dla dzieci, szybki lunch lub imprezową przekąskę. Przygotowanie bez wątpienia nie zajmie Wam dużo czasu i wymaga tylko kilku prostych składników. Perfekcyjnie komponują się z sosem musztardowym, który przygotowałem na bazie musztardy wikinga. Do pochrupania podałem słupki ze świeżego ogórka z prażonym sezamem.
Frytki z kurczaka z sosem musztardowym
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub np. indyka
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 jajka
- półtorej szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki musztardy np. wikinga
- 1 łyżka majonezu
- szczypta mielonej kurkumy
- szczypta przyprawy curry
- sól, pieprz
Słupki z ogórka:
- 1 duży zielony ogórek
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze pierś z kurczaka pokrój w podłużne paski, zbyt długie przekrój na pół. Dopraw solą i pieprzem. Następnie panieruj w kolejności: mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta.
Krok 2:
Po drugie tak przygotowane piersi z kurczaka przygotować można na dwa sposoby:
Smażyć:
Frytki smaż partiami na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Piec:
Ułóż frytki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w 210°C przez 20-25 minut.
Krok 3:
Na końcu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, następnie łyżeczką wybierz wodnisty środek. Pokrój w słupki długości frytek z kurczaka. Przełóż do miski, skrop olejem roślinnym, na koniec dopraw solą i oprósz prażonym sezamem.
Frytki z kurczaka podawaj z sosem musztardowym.
Po inne przekąskowe przepisy zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.