X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPrzekąski na ciepło

Frytki z kurczaka z sosem musztardowym

Frytki z kurczaka to rewelacyjny pomysł na obiad dla dzieci, szybki lunch lub imprezową przekąskę. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wymaga tylko kilku prostych składników. Perfekcyjnie komponują się z sosem musztardowym, który przygotowałem na bazie musztardy wikinga. Do pochrupania podałem słupki ze świeżego ogórka z prażonym sezamem.

Frytki z kurczaka z sosem musztardowym

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos:

  • 4 łyżki musztardy wikinga
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta mielonej kurkumy
  • szczypta przyprawy curry
  • sól, pieprz

Słupki z ogórka:

  • 1 duży zielony ogórek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w podłużne paski, zbyt długie przekrój na pół. Dopraw solą i pieprzem. Następnie panieruj w kolejności: mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta.

Krok 2:

Tak przygotowane kurczaka przygotować na dwa sposoby:
Smażyć:
Frytki smaż partiami na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Piec:
Ułóż frytki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w 210°C przez 20-25 minut.

Krok 3:

Na końcu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, łyżeczką wybierz wodnisty środek. Pokrój w słupki długości frytek z kurczaka. Przełóż do miski, skrop olejem roślinnym, dopraw solą i oprósz prażonym sezamem. Frytki z kurczaka podawaj z sosem musztardowym. Po inne przekąskowe przepisy zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również