Idealna golonka pieczona to danie, które po prostu muszę przygotować kilka razy w roku. Choć jestem miłośnikiem tego fragmentu wieprzowiny, to ciężar gatunkowy tej potrawy sprawia, że muszę go sobie dawkować. Za każdym razem kiedy przygotowuję golonkę, robię to z prawdziwym pietyzmem, nie spieszę się, dokładnie odmierzam składniki. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym, sprawdzonym przepisem. Niech leci w świat i uszczęśliwia innych „golonkożerców” 😉
Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku
Składniki:
2 golonki wieprzowe
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
główka czosnku
1 cebule
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
20 ziaren pieprzu czarnego
sól
Bejca:
4 łyżki musztardy chrzanowej, ja sięgnąłem po tą od Roleskiego
1 łyżka miodu
5 łyżek wywaru z gotowania golonki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurz w marynacie.
Naczynie zafoliuj i odstaw na 48 godzi do lodówki.
Krok 2:
Po 48 godzinach mięso wyjmij z marynaty. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj warzywa, zioła i przyprawy jak do marynaty. Gotuj na małym ogniu 120 minut.
Krok 3:
Po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj 150 minut w 160°C „góra dół”. Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup: krupniku, fasolówki lub grochówki.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałem puree ziemniaczane z musztardą francuską, ogórki kiszone i kleks musztardy chrzanowej.
Idealna golonka pieczona warta jest czasu, który trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania. Marynowanie na mokro sprawia, że sól i przyprawy przenikają wgłąb mięsa, a golonka po upieczeniu jest perfekcyjnie soczysta. Przy przygotowaniu solanki pamiętaj o proporcji soli do wody, wynosi ona 3 łyżki stołowe soli na litr wody.
SMACZNEGO!!!
PS. Inny przepis na golonkę, ale faszerowaną znajdziecie TUTAJ!!!
Często w azjatyckich przepisach, pomiędzy gotowaniem a pieczeniem, zaleca się odstawienie ugotowanej golonki do wody z lodem. Ponoć dla kruchości mięsa. Co Pan o tym sądzi?
Znam tę technikę, nie zauważyłem większej różnicy, więc jej na co dzień nie stosuje.
Możesz wypróbować jak chcesz, 1 golonkę przygotuj w sposób tradycyjny, drugą po „azjatycku”.
Ps. Woda z lodem z tego co wiem powoduje, że skórka jest bardzie chrupiąca.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Wyszło przepyszne, choć w piekarniku trzymałam 20 min krócej. W każdym bądź razie mąż był zachwycony
Super, bardzo się cieszę 🙂
Często w azjatyckich przepisach, pomiędzy gotowaniem a pieczeniem, zaleca się odstawienie ugotowanej golonki do wody z lodem. Ponoć dla kruchości mięsa. Co Pan o tym sądzi?
Znam tę technikę, nie zauważyłem większej różnicy, więc jej na co dzień nie stosuje.
Możesz wypróbować jak chcesz, 1 golonkę przygotuj w sposób tradycyjny, drugą po „azjatycku”.
Ps. Woda z lodem z tego co wiem powoduje, że skórka jest bardzie chrupiąca.