X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku

Idealna golonka pieczona to danie, które po prostu muszę przygotować kilka razy w roku. Choć jestem miłośnikiem tego fragmentu wieprzowiny, to ciężar gatunkowy tej potrawy sprawia, że muszę go sobie dawkować. Za każdym razem kiedy przygotowuję golonkę, robię to z prawdziwym pietyzmem, nie spieszę się, dokładnie odmierzam składniki. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym, sprawdzonym przepisem. Niech leci w świat i uszczęśliwia innych „golonkożerców” 😉

Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • główka czosnku
  • 1 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 łyżek soli (4 do solanki, 2 do gotowania)

Bejca:

  • 4 łyżki musztardy chrzanowej, ja sięgnąłem po tą od Roleskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurz w marynacie.

Naczynie zafoliuj i odstaw na 48 godzi do lodówki.

Krok 2:

Po 48 godzinach mięso wyjmij z marynaty. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżki soli. Gotuj na małym ogniu 120 minut.

Krok 3:

Po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj 150 minut w 160°C „góra dół”. Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup: krupniku, fasolówki lub grochówki.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałem puree ziemniaczane z musztardą francuską, ogórki kiszone i kleks musztardy chrzanowej.

Idealna golonka pieczona warta jest czasu, który trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania. Marynowanie na mokro sprawia, że sól i przyprawy przenikają wgłąb mięsa, a golonka po upieczeniu jest perfekcyjnie soczysta. Przy przygotowaniu solanki pamiętaj o proporcji soli do wody, wynosi ona 3 łyżki stołowe soli na litr wody.

SMACZNEGO!!!

PS. Inny przepis na golonkę, ale faszerowaną znajdziecie TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. To już trzecie wydanie golonki zgodnie z Pana przepisem. Zrobiłem 3 razy dla pewności – za każdym razem cudo. Dzięki. Parafrazując jednego z bohaterów „Rancza” – Jak się Kuronie za coś biorą – POTĘGA. Roboty jest trochę ( czasu też ale to nie fast food) jednak efekt rzuca na kolana. Przepis precyzyjny i warty polecenia.

  2. Aleś Pan Panie Kuroń namieszał w soli. W spisie 6 łyżeczek. Krok 1- 4 ŁYŻKI na 1,5 litra wody. Krok 2- 2 łyżeczki. Podsumowanie- 3 ŁYŻKI na 1 litr. Fajna zmyłka 🙂

  3. Warto jednak dodać sól do II etapu czyli gotowania i to spokojnie 4 łyżeczki . Za pierwszym razem żona dodała tylko 2 🙂 , ale i tak wyszło super. Doskonały przepis. Jutro powtórka .

  4. No i teraz zaczęłam czytać komentarze…
    W przepisie widnieje informacja, że należy dać te same składniki i przyprawy co przy kroku 1.
    Dałam zatem też sól… I teraz się boję, że będzie przesolone.

    Może warto zaznaczyć w przepisie, w kroku 2gim, że sól można sobie po prostu darować…

      • Wyszły o dziwo nie takie słone… relatywnie do mojego zaskoczenia jakie było gdy sprobowałam gorącej solanki 😉 Myślałam, że wyląduje w koszu- ale nie, wszyscy byli zachwyceni. I rzekomo nie było słone tylko „idealne”.
        W każdym razie zjedli aż się uszy trzęsły.
        Ja nie lubię golonki, ale spróbowałam trochę, faktycznie nie było źle.
        Niemniej na pewno lepiej będzie gotować bez soli.

        Dziękuję za przepis, zostanie u mnie w zeszycie.
        Pozdrawiam

  5. Witam,
    Czy jeżeli mam niewielkie naczynie żaroodporne, a chcę zrobić kilka golonek, to mogę sięgnąć po inne rozwiązanie(papier, folia aluminiowa)?
    Pozdrawiam

    • Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Chcesz zastąpić naczynie papierem lub folią aluminiową???
      Jeżeli tak to nienajlepszy to pomysł. Podczas pieczenia z golonki wytapia się sporo płynów i mogą one przeciekać.
      Możesz golonki upiec na blasze do pieczenia, tej klasycznej z piekarnika.
      Pozdrawiam

  6. Dzień dobry. Mam golonkę tylną ok. 1.8 kg.
    Czy ilość składników i czas gotowania i pieczenia powinnam zmienić?
    Pozdrawiam.

  7. Dzien dobry!
    Czy golonka może być w zalewie dłużej niż 48 godziny? Włożyłem w sobotę i tak głupio w poniedziałek jeść golonkę gdzie w niedziele święta 🙂

  8. Dziękuję za odp. Piekarnik działa, golonka w marynacie 🙂 miała być na dziś ale źle obliczyłam czas dopiero 24 h leżakuje :p Jeszce jeden niuansik- piekarnik góra dół ma być termoobiegiem czy bez??

  9. Witam:) Przepis wydaje się wyśmienity, jak tylko naprawimy nasz piekarnik wypróbuję, mam tylko pytanie – do gotowania używamy nowych warzyw, nie tych z marynaty/ i czy już do gotowania zalewamy zimną czy gorącą woda- bo jeśli zimną to smak mięsa chyba przejdzie do wywaru, zawsze np rosół zalewamy zimną ale jak chcemy lepszą sztukę mięsa- to gorąca. Pozdrawiam.

  10. Czy w etapie gotowania należy również dodać 4 łyżki soli czy sól z solanki wystarczy?

  11. Wyszło przepyszne, choć w piekarniku trzymałam 20 min krócej. W każdym bądź razie mąż był zachwycony

  12. Często w azjatyckich przepisach, pomiędzy gotowaniem a pieczeniem, zaleca się odstawienie ugotowanej golonki do wody z lodem. Ponoć dla kruchości mięsa. Co Pan o tym sądzi?

    • Znam tę technikę, nie zauważyłem większej różnicy, więc jej na co dzień nie stosuje.
      Możesz wypróbować jak chcesz, 1 golonkę przygotuj w sposób tradycyjny, drugą po „azjatycku”.
      Ps. Woda z lodem z tego co wiem powoduje, że skórka jest bardzie chrupiąca.

      • Co jeśli robię jedną golonkę 1,4 kg. Czy składniki solanki są niezmienne?
        Co jeśli będę robił 4 golonki i będę potrzebował więcej solanki. Proszę o pomoc

      • Na jedną golonkę solanki, może być trochę więcej, ale to nie problem.
        Do 4 golonek zwiększył bym ilość wody, soli oraz ziela i liścia o połowę.
        Mam nadzieję, że pomogłem 🙂

Sprawdź również