X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku

Idealna golonka pieczona to danie, które po prostu muszę przygotować kilka razy w roku. Choć jestem miłośnikiem tego fragmentu wieprzowiny, to ciężar gatunkowy tej potrawy sprawia, że muszę go sobie dawkować. Za każdym razem kiedy przygotowuję golonkę, robię to z prawdziwym pietyzmem, nie spieszę się, dokładnie odmierzam składniki. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym, sprawdzonym przepisem. Niech leci w świat i uszczęśliwia innych „golonkożerców” 😉

Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • główka czosnku
  • 1 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • sól

Bejca:

  • 4 łyżki musztardy chrzanowej, ja sięgnąłem po tą od Roleskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurz w marynacie. Naczynie zafoliuj i odstaw na 48 godzi do lodówki.

Krok 2:

Po 48 godzinach mięso wyjmij z marynaty. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty. Gotuj na małym ogniu 120 minut.

Krok 3:

Po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj 150 minut w 160°C „góra dół”. Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup: krupniku, fasolówki lub grochówki. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałem puree ziemniaczane z musztardą francuską, ogórki kiszone i kleks musztardy chrzanowej. Idealna golonka pieczona warta jest czasu, który trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania. Marynowanie na mokro sprawia, że sól i przyprawy przenikają wgłąb mięsa, a golonka po upieczeniu jest perfekcyjnie soczysta. Przy przygotowaniu solanki pamiętaj o proporcji soli do wody, wynosi ona 3 łyżki stołowe soli na litr wody.
SMACZNEGO!!!
PS. Inny przepis na golonkę, ale faszerowaną znajdziecie TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. :D

    Witam,
    Czy jeżeli mam niewielkie naczynie żaroodporne, a chcę zrobić kilka golonek, to mogę sięgnąć po inne rozwiązanie(papier, folia aluminiowa)?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Chcesz zastąpić naczynie papierem lub folią aluminiową???
      Jeżeli tak to nienajlepszy to pomysł. Podczas pieczenia z golonki wytapia się sporo płynów i mogą one przeciekać.
      Możesz golonki upiec na blasze do pieczenia, tej klasycznej z piekarnika.
      Pozdrawiam

  2. Katarzyna

    Dzień dobry. Mam golonkę tylną ok. 1.8 kg.
    Czy ilość składników i czas gotowania i pieczenia powinnam zmienić?
    Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Myślę, że czas marynowania będzie odpowiedni. A czas gotowania i pieczenia wydłuż o 30 minut.
      Pozdrawiam

  3. Paweł Sakowicz

    Dzien dobry!
    Czy golonka może być w zalewie dłużej niż 48 godziny? Włożyłem w sobotę i tak głupio w poniedziałek jeść golonkę gdzie w niedziele święta 🙂

    • Jakub Kuroń

      Hej,
      Cały tydzień w zalewie to może być trochę długo. Ja trzymam 48 max 72h.

      Pozdrawiam

  4. jacek

    czy pieczenie odbywa się pod pokrywką? czy bez?

    • Jakub Kuroń

      Bez pokrywy, jeżeli jednak zacznie się zbytnio rumienić (choć nie powinna) możesz ją przykryć.
      Pozdrawiam

  5. Dorota

    Dziękuję za odp. Piekarnik działa, golonka w marynacie 🙂 miała być na dziś ale źle obliczyłam czas dopiero 24 h leżakuje :p Jeszce jeden niuansik- piekarnik góra dół ma być termoobiegiem czy bez??

    • Jakub Kuroń

      „góra-dół” bez termoobiegu.

  6. Dorota

    Witam:) Przepis wydaje się wyśmienity, jak tylko naprawimy nasz piekarnik wypróbuję, mam tylko pytanie – do gotowania używamy nowych warzyw, nie tych z marynaty/ i czy już do gotowania zalewamy zimną czy gorącą woda- bo jeśli zimną to smak mięsa chyba przejdzie do wywaru, zawsze np rosół zalewamy zimną ale jak chcemy lepszą sztukę mięsa- to gorąca. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Do gotowania użyj nowych warzyw w tej samej ilości co do marynaty. Zalej letnią wodą.
      Pozdrawiam i powodzenia z piekarnikiem życzę 🙂

  7. Joanna

    Czy w etapie gotowania należy również dodać 4 łyżki soli czy sól z solanki wystarczy?

    • Jakub Kuroń

      Sól z solanki wystarczy 🙂

  8. Weronika

    Wyszło przepyszne, choć w piekarniku trzymałam 20 min krócej. W każdym bądź razie mąż był zachwycony

    • Jakub Kuroń

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  9. :)

    Często w azjatyckich przepisach, pomiędzy gotowaniem a pieczeniem, zaleca się odstawienie ugotowanej golonki do wody z lodem. Ponoć dla kruchości mięsa. Co Pan o tym sądzi?

    • Jakub Kuroń

      Znam tę technikę, nie zauważyłem większej różnicy, więc jej na co dzień nie stosuje.
      Możesz wypróbować jak chcesz, 1 golonkę przygotuj w sposób tradycyjny, drugą po „azjatycku”.
      Ps. Woda z lodem z tego co wiem powoduje, że skórka jest bardzie chrupiąca.

Sprawdź również