Dania główneWieprzowina
Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku
Idealna golonka pieczona to danie, które po prostu muszę przygotować kilka razy w roku. Choć jestem miłośnikiem tego fragmentu wieprzowiny, to ciężar gatunkowy tej potrawy sprawia, że muszę go sobie dawkować. Za każdym razem kiedy przygotowuję golonkę, robię to z prawdziwym pietyzmem, nie spieszę się, dokładnie odmierzam składniki. Dzisiaj dzielę się z Wami bez wątpienia moim ulubionym, sprawdzonym przepisem. Niech leci w świat i uszczęśliwia innych „golonkożerców” 😉
Idealna golonka pieczona – przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- główka czosnku
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- sól: 4 łyżki do solanki, 2 łyżeczki do gotowania
Bejca:
- 4 łyżki musztardy np. chrzanowej, ja sięgnąłem po tą od Roleskiego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 5 łyżek wywaru z gotowania golonki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurz w marynacie.
Naczynie zafoliuj i odstaw na 48 godzin do lodówki.
Krok 2:
Po drugie po 48 godzinach mięso wyjmij z marynaty. Przełóż do garnka, następnie zalej świeżą wodą, dodaj taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu 120 minut.
Krok 3:
Na koniec, już po ugotowaniu przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki bejcy, następnie posmaruj nią dokładnie golonki. Zapiekaj 150 minut w 160°C „góra dół”. Wywar z golonek możesz wykorzystać do przeróżnych zup: np. krupniku, fasolówki lub grochówki.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowałem puree ziemniaczane z musztardą francuską, ogórki kiszone i kleks musztardy chrzanowej.
Idealna golonka pieczona bez wątpienia warta jest czasu, który trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania. Marynowanie na mokro sprawia, że sól i przyprawy przenikają wgłąb mięsa, a golonka po upieczeniu jest perfekcyjnie soczysta. Przy przygotowaniu solanki pamiętaj o proporcji soli do wody, wynosi ona 3 łyżki stołowe soli na litr wody.
SMACZNEGO!!!
PS. Inny przepis na golonkę, ale faszerowaną znajdziecie TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Czy przepis jest na golonki przednie czy tylne?
Przepis jest na tylne.
Co nalezy zrobic, zeby skorka byla chrupiaca, mi sie nie zapiekla?
Pod koniec pieczenia włącz w piekarniku grill.
Zawsze jak mi zapachnie golonką, wracam po ten przepis. Dla mnie TOP! Pyszna golonka, ma jedną wadę… Posmakowała dzieciom…
Czy do gotowania nie jest wskazane dodać jeszcze np seler+por
Zrobiłam to golonko dla rodziny z okazji Barbórki i wyszło przepyszne!! Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, golonek miałam 7 więc wszystkie składniki potroilam, na 5l wody dałam 40dag soli, pół na pół zwykła sól z solą do peklowania. Wyszło idealnie, polecam !
Bardzo mi miło czytać takie pozytywne komentarze! Dziękuje i pozdrawiam.
Czy golonki piczemy z pokrywą czy bez? Na którym poziomie w piekarniku?
Bez pokrywki
Ziemniaków nie dawkujesz, a golonkę już tak? To węgle są szkodliwe!
Nie wiem co to ma wspólnego z moim przepisem.
Dzień dobry, ile mniej więcej waży jedna golonka podana w przepisie?
Pozdrawiam
ok 500 g
Robiłem wg przepisu i wyszło bardzo smacznie!
Najlepszy przepis
witam,mam pytanie-czy można peklować dłużej?czy ma to jakieś znaczenie?
Można, ale nie jakoś dużo dłużej.
Pyszna golonka. Kolejny przepis, który mnie nie zawiódł. Polecam!
Czy jeżeli mam dorodną 2,5 kg golonkę trzymam się podanego czasu gotowania i pieczenia?
Tak trzymaj się podanego w przepisie czasu.
Dzień dobry, czy można skrócić czas marynowania golonek?
Tak jeśli nie masz czasu to możesz skrócić ten czas.
Najgłupsze pytanie roku w całym necie. Proszę nie rozmnażaj się.
Przepis wypróbowany. Polecam. Super smak.
Och, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Czy na golonce można ugotować zupę? Jeżeli tak, to w jaki sposób można to zrobić w kontekście tego przepisu, aby ją później wykorzystać do upieczenia? To na pewno nie będzie to samo, ale nie mam obecnie innego mięsa.
Możesz ugotować bulion na golonce z warzywami. Potem przygotować marynatę nasmarować mięso i do pieca. A wywar na zupę, tylko nie przesadź z solą.
Golonka z tego przepisu jest idealna!!! Zrobiłam dla męża i kolegów na męską imprezę i to był strzał w dziesiątkę!!! Przepis super opisany, prosty, choć wymaga czasu, to warto go poświęcić. Polecam!!! Na pewno jeszcze nie raz będzie wykorzystany!
Golonka przepyszna, robiłam dokładnie krok po kroku jak w opisie, wyszła po prostu idealna. Jest warta tego poświęconego czasu. Dziekuje za przejrzysty i treściwy przepis.
Witam , golonki już w marynacie, nabierają mocy. Ale mam pytanie co do ich gotowania. Jak już je wyjmę z tej Marynaty i umieszczę w garnku to ile soli potrzeba? Czy mam dać tyle co do marynaty czyli w moim przypadku na 2lity wody dałam 6 łyżek to do gotowania tez znów 6 łyżek Czy tylko dac cztery łyżeczki do gotowania ? Jestem laikiem 😉 dziekuje za odpowiedz. To mój debiut, nie chce plamy przed rodziną 🙂
Omiń etap marynowania i dodaj tą sól do gotowania która jest w przepisie.
Kupiłam 3 golonki już zapeklowane. Chciałabym zgodnie z Pana przepisem najpierw je ugotowac a potem upiec, pomijając już etap peklowania. Niestety nie wiem czy do gotowania powinnam dodać sól? Jeśli tak to ile?
Puknij się w głowe głupia babo.
Ty kurwa dałnie jebany stary huuiju
Nie jestem stary!
Dziękuję za przepis!!!Pierwszy raz udało mi się zrobić tak dobra golonkę !!!! Dorota
Czy golonka podczas pieczenia powinna być przykryta?
Nie ma takiej potrzeby
Po pierwsze – golonkę je się z chlebem i kiszoną gotowaną kapuchą do tego chrzan a nie żadne musztardy !!! 😉
W Wielkopolsce łatwiej dostać golonki peklowane, niż surowe – więc odpada moczenie w solance (nie spotkałem ich ani jak jestem w Warszawie, ani w Krakowie)
Przepis fajowy i warto wykorzystać – z samą bejcą można kombinować na wiele sposobów, ważne by dodać miód bo nie skarmelizuje. Bardzo lubię bloga, bo przepisy są proste, jak budowa cepa i często bywam szukając inspiracji (lubię proste tradycyjne dania a nie wynalazki rodem z NASA).
Nie wiem o jakiej Warszawie piszesz ale mieszkam w Warszawie i tu mozna
spotkac jedynie surowe golonki..Peklowanej jeszcze nie spotkałem .
Czy zamisat golonki wieprzowej mogę użyć golonkę z indyka? Jak z czasem gotowania i pieczenia?
W życiu nie jadłem tak dobrej golonki! Kuba dziękuję, za przepis!
Ja praktycznie podobnie zrobiłem, w bulionie z marchwią pietruszką i selerem wywarzyłem (z wywaru zrobiłem kapuśniak) później mrożenie na skruszenie, do marynaty z buraczkami, woda po ogórkach konserwowych, żurawiną, musztardą, keczupem, miodem, olejem i octem, do tego liść laurowy i ziele. Tak postało 48 h. Gotowanie w bulionie z połową marynaty. Później z cebulką i czosnkiem do piekarnika. Druga połowę marynaty wykorzystałem na sos słodko kwaśny. Ocet odparował a sos cudo.
Zrobiłem tę golonkę. Niebo w gębie! Gotowałem w szybkowarze i aż się rozpadała. Właśnie wstawiłem kolejną porcję i spróbuję skrócić czas gotowania do 2h. Polecam. Naprawdę warto uprażyć!
Czy można jednego dnia ugotować golonkę a na drugi dzień upiec?
Tak, możesz tak zrobić.
Panie Jacku, czy goździki w tym przepisie są ważne i niezbędne, czy tez można je pominąć bez ryzyka utraty specyfiki potrawy 🙂 ?
Mistrzu podajesz w I kroku składniki, ok, dalej w II kroku piszesz że te ingrediencje należy zdublować. ? Czy zatem nie wymaga to korekty?
Tak powinno być! Pierwszy zestaw przypraw jest do marynaty. Drugi do gotowania golonki.
Jeżeli chcę przygotować cztery golonki to mam podwoić wszystkie składniki do marynaty???
Tak.
Zastanawiam się nad pewną sprawą. Sól podczas gotowania zatrzymuje osmozę, tak? Dlatego rosół soli się pod koniec.W takim razie jak jest sens wrzucania warzyw do tego wywaru? Przecież one się zamkną i nie oddadzą zbyt wiele smaku? No a z drugiej strony mięso podczas gotowania będzie dążyć do wyrównania stężenia soli między sobą a roztworem. 2 łyżeczki to niewiele czyli trzeba by oczekiwać, że golonka sporą część soli odda do wywaru, nie? Tak to sobie rozkminiam Z punktu widzenia chemii i fizyki. Ogólnie to już robiłem z tego przepisu i wyszło bardzo pyszne.
Nie wiem, nie znam się na wszystkim i nie udaje, że się znam. Najważniejsze, że przepis jest sprawdzony, a golonka wychodzi pyszna.
Golonka jest przepyszna. Ale czy mogę ją ugotować dzien przed upieczeniem? Chce zrobić na imprezkę i nie wiem czy zdążę wszystko ogarnąć w jeden dzień.
Tak możesz ją ugotować dzień przed pieczeniem.
Goloneczka pierwsza klasa. Pierwszy raz w życiu zrobiłem golonke i palce lizać. Nawet moja żona stwierdziła że od teraz ja będę robił golonkę..
Wspaniały przepis! Polecam!
Czy do marynaty ma byc gotowana woda i warzywa? Czy wszystko surowe.
Tak wszystko ma być surowe.
Już wiem gdzie jest błąd, w składnikach mamy: „sól: … 2 łyżeczki do gotowania”, a w Krok 2: „… 2 łyżki soli” – myślę że wystarczy poprawić na „łyżeczki” – pozdrawiam 🙂
Tak rzeczywiście wkradł się błąd w opisie. Już poprawiam.
Witam, czy w ten sam sposób mogę przygotować golonkę peklowana z siatki?
Nie, bo ta peklowana jest już słona. Możesz ja po prostu upiec.
Golonka się gotuje, próbujemy ratować wywar z posolenia dwiema łyżkami 🙂 Proszę poprawić ilość soli jeszcze w opisie w kroku 2.
W przepisie nie ma błędu.
Czy mozna uzyc musztardy miodowej zamiast chrzanowej?
Tak dodaj innej swojej ulubionej.
Czy można użyć innej musztardy?
Tak
Czy warzywa z solanki można wykorzystać czy trzeba wyrzucić
Lepiej wyrzucić. Nie wiem jak się zachowają po kontakcie z surowym mięsem, a poza tym jest w nich duże stężenie soli,
Robię dzisiaj golonkę według Pana przepisu.
Musiałam ją gotować dużo dłużej… cały czas była twarda:(
Teraz jest już zapiekana. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Będzie dobrze! 🙂
Gdy robiłem golonki wg innego przepisu, ale też 2 godziny gotowania i 2 godziny pieczenia, to golonki się rozlatywały. Czy to nie za długi czas?
Moje wyszły idealnie!
Czy warzywa z solanki można wykorzystać czy trzeba wyrzucić
Lepiej wyrzucić nie wiem jak się zachowają po kontakcie z surowym mięsem, a poza tym jest w nich duże stężenie soli,
Przetestowałem wiele przepisów ten najlepiej nam smakuje. Oczywiście jak już zdradzę informacje ze robię to cała rodzina czeka !
Właśnie sobie już pyrkają w garze! Zobaczymy co to za cudo wyjdzie, ale czytając komentarze to brzusio się będzie chyba cieszył. Jeszcze duzo czekania a ślinka już kapie z kłapy♂️
Właśnie robię drugi raz golonkę z tego przepisu. Za pierwszym razem wyszła rewelacyjna jednak mąż coś kręcił nosem na ta musztardę w bejcy. Nie mam pomysłu czym mozna by zastąpić ta musztardę. Może Pan by mi podpowiedział? Pozdrawiam.
śmiało możesz pominąć musztardę
Panie Jakubie, proszę jeszcze tą ilość soli w opisie kroku 2. Dałam dwie łyżki. Golonka w piekarniku, zobaczymy czy dużo będziemy pić po obiedzie 😉
No dobra, ale wywar z gotowania to będzie w cholerę słony. Do gotowania też dwie łyżki soli czy tym razem łyżeczki, bo nie dowierzam.
Do gotowania łyżeczki, już zmieniłem w przepisie
Na pewno 4 łyżki soli na 1,5 litra zalewy?
Tak to jest solanka.
Witam. Jeśli chodzi o ilość soli to faktycznie łyżki czy łyżeczki ?
Pozdrawiam
Łyżki.
Dlaczego wkładamy golonki do zimnej wody a nie do wrzącej. Czy nie powinniśmy pozamykać mięso żeby go nie wygotować ?
Witam, niestety nie mam miodu, czym mogę go zastąpić do bejcy ???
Może być bez miodu. Ewentualnie agawa, lub syrop klonowy
To już trzecie wydanie golonki zgodnie z Pana przepisem. Zrobiłem 3 razy dla pewności – za każdym razem cudo. Dzięki. Parafrazując jednego z bohaterów „Rancza” – Jak się Kuronie za coś biorą – POTĘGA. Roboty jest trochę ( czasu też ale to nie fast food) jednak efekt rzuca na kolana. Przepis precyzyjny i warty polecenia.
W życiu nie jadłem lepszej golonki. Szczerze
Aleś Pan Panie Kuroń namieszał w soli. W spisie 6 łyżeczek. Krok 1- 4 ŁYŻKI na 1,5 litra wody. Krok 2- 2 łyżeczki. Podsumowanie- 3 ŁYŻKI na 1 litr. Fajna zmyłka 🙂
No trochę namieszałem 🙂
Warto jednak dodać sól do II etapu czyli gotowania i to spokojnie 4 łyżeczki . Za pierwszym razem żona dodała tylko 2 🙂 , ale i tak wyszło super. Doskonały przepis. Jutro powtórka .
No i teraz zaczęłam czytać komentarze…
W przepisie widnieje informacja, że należy dać te same składniki i przyprawy co przy kroku 1.
Dałam zatem też sól… I teraz się boję, że będzie przesolone.
Może warto zaznaczyć w przepisie, w kroku 2gim, że sól można sobie po prostu darować…
Hej,
Już dodałem tę informację, sorry za zamieszanie. Napisz jak wyszły golonki, mam nadzieje, że wszystko jest OK.
Pozdrawiam
Kuba
Wyszły o dziwo nie takie słone… relatywnie do mojego zaskoczenia jakie było gdy sprobowałam gorącej solanki 😉 Myślałam, że wyląduje w koszu- ale nie, wszyscy byli zachwyceni. I rzekomo nie było słone tylko „idealne”.
W każdym razie zjedli aż się uszy trzęsły.
Ja nie lubię golonki, ale spróbowałam trochę, faktycznie nie było źle.
Niemniej na pewno lepiej będzie gotować bez soli.
Dziękuję za przepis, zostanie u mnie w zeszycie.
Pozdrawiam
Witam,
Czy jeżeli mam niewielkie naczynie żaroodporne, a chcę zrobić kilka golonek, to mogę sięgnąć po inne rozwiązanie(papier, folia aluminiowa)?
Pozdrawiam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.Chcesz zastąpić naczynie papierem lub folią aluminiową???
Jeżeli tak to nienajlepszy to pomysł. Podczas pieczenia z golonki wytapia się sporo płynów i mogą one przeciekać.
Możesz golonki upiec na blasze do pieczenia, tej klasycznej z piekarnika.
Pozdrawiam
Dzień dobry. Mam golonkę tylną ok. 1.8 kg.
Czy ilość składników i czas gotowania i pieczenia powinnam zmienić?
Pozdrawiam.
Myślę, że czas marynowania będzie odpowiedni. A czas gotowania i pieczenia wydłuż o 30 minut.
Pozdrawiam
Dzien dobry!
Czy golonka może być w zalewie dłużej niż 48 godziny? Włożyłem w sobotę i tak głupio w poniedziałek jeść golonkę gdzie w niedziele święta 🙂
Hej,
Cały tydzień w zalewie to może być trochę długo. Ja trzymam 48 max 72h.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie ilości soli w marynacie. 4 łyżki, czy 4 łyżeczki?
W marynacie powinny być 4 łyżeczki soli
czy pieczenie odbywa się pod pokrywką? czy bez?
Bez pokrywy, jeżeli jednak zacznie się zbytnio rumienić (choć nie powinna) możesz ją przykryć.
Pozdrawiam
Dziękuję za odp. Piekarnik działa, golonka w marynacie 🙂 miała być na dziś ale źle obliczyłam czas dopiero 24 h leżakuje :p Jeszce jeden niuansik- piekarnik góra dół ma być termoobiegiem czy bez??
„góra-dół” bez termoobiegu.
Witam:) Przepis wydaje się wyśmienity, jak tylko naprawimy nasz piekarnik wypróbuję, mam tylko pytanie – do gotowania używamy nowych warzyw, nie tych z marynaty/ i czy już do gotowania zalewamy zimną czy gorącą woda- bo jeśli zimną to smak mięsa chyba przejdzie do wywaru, zawsze np rosół zalewamy zimną ale jak chcemy lepszą sztukę mięsa- to gorąca. Pozdrawiam.
Do gotowania użyj nowych warzyw w tej samej ilości co do marynaty. Zalej letnią wodą.
Pozdrawiam i powodzenia z piekarnikiem życzę 🙂
Czy w etapie gotowania należy również dodać 4 łyżki soli czy sól z solanki wystarczy?
Sól z solanki wystarczy 🙂
Wyszło przepyszne, choć w piekarniku trzymałam 20 min krócej. W każdym bądź razie mąż był zachwycony
Super, bardzo się cieszę 🙂
Często w azjatyckich przepisach, pomiędzy gotowaniem a pieczeniem, zaleca się odstawienie ugotowanej golonki do wody z lodem. Ponoć dla kruchości mięsa. Co Pan o tym sądzi?
Znam tę technikę, nie zauważyłem większej różnicy, więc jej na co dzień nie stosuje.
Możesz wypróbować jak chcesz, 1 golonkę przygotuj w sposób tradycyjny, drugą po „azjatycku”.
Ps. Woda z lodem z tego co wiem powoduje, że skórka jest bardzie chrupiąca.
Co jeśli robię jedną golonkę 1,4 kg. Czy składniki solanki są niezmienne?
Co jeśli będę robił 4 golonki i będę potrzebował więcej solanki. Proszę o pomoc
Na jedną golonkę solanki, może być trochę więcej, ale to nie problem.
Do 4 golonek zwiększył bym ilość wody, soli oraz ziela i liścia o połowę.
Mam nadzieję, że pomogłem 🙂