Ciasta i ciastka
Ciasteczka kruche z polewą „kajmakową”
Składniki
Ciasto
- 100 g masła
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- cukier waniliowy (ok. pół opakowania)
- szczypta soli
Polewa
- 50 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- 1-2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy kakao, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy miękkie masło. Na początku wyrabiania siekamy ciasto nożem, później wyrabiamy je rękami. Blachę smarujemy masłem i kładziemy na nią ciasto, ponieważ ciasto jest dość luźne, pomagamy sobie przy tym łyżką i palcami, wylepiając blachę. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Przygotowujemy polewę, podgrzewając w rondelku wszystkie składniki razem i ciągle mieszając, gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Ciasto pokrywamy ciepłą polewą i po zastygnięciu kroimy na małe kwadratowe ciasteczka. Możemy je przybrać orzechami, płatkami migdałów lub smażoną skórką pomarańczową.